Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Solberg chockad efter nobben: Helt annat än jag blev lovad

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Hyundai inte förlänger kontraktet med Oliver Solberg.

Dagen efter är svensken fortsatt besviken.

– Skillnaden i vad de lovade och vad det blev var väldigt chockande, säger Solberg till SVT Sport.

För två år sedan skrev Oliver Solberg på ett tvåårskontrakt med Hyundai och till den här säsongen blev han uppflyttad till att köra stallets tredjebil i huvudklassen WRC i rally-VM. Nu har Hyndai valt att inte förlänga Solbergs kontrakt och anledningen är bristen på erfarenhet.

– Planen var ju ett tvåårskontrakt tillsammans för att satsa på framtiden. Men de ändrade sig fort. Planen var att vi skulle gå på yngre förare, men vi fick nytt management och de ville bara satsa på erfarna förare, säger Solberg.

Hur var det att få beskedet?

– Det är klart att det var tufft. Det har inte varit ett lätt år i teamet. Teamet är inte i någon fin sits precis och det har inte varit någon fin atmosfär i teamet. Men det är alltid roligare att ha någonstans att köra, även om det inte alltid är lätt eller roligt. På ett sätt är det skönt att vara ute, från all politik och allt skit som varit i teamet. Men det var ändå en fantastisk möjlighet att få köra VM.

Efter Greklands VM-rally i september blossade en intern konflikt upp mellan stallets två storstjärnor, Ott Tänak och Thierry Neuville. Tänak ansåg att Neuville skulle låta honom vinna eftersom Tänak ligger bättre till i mästerskapet, men Neuville tog ändå hem segern.

”Får ta den tid det tar”

För 21 -årige Solberg är det i nuläget inte klart var han kör nästa säsong, men målet är att köra WRC igen.

– Det finns två team till. Vi har kontakt med alla och har alla dörrar öppna och ser vad som kan gå, säger Solberg och fortsätter:

– Hyundai sa att jag är den enda snabba yngre föraren som kan hänga med Rovanperä (Kalle reds. anm.). De sa förlåt men att de inte kunde ge mig en plan för framtiden. Men jag hoppas jag kommer få chansen igen.

Känns det som att de har gått bakom din rygg?

– Det kan man ju säga. Det var ett fantastisk förhållande, jag fick många vänner och hade en bra tid, men skillnaden i vad de lovade och vad det blev var väldigt chockande.

Vad är möjligheterna om du inte får plats i WRC?

– Alla möjligheter finns i WRC2 så klart. Flera har kontaktat mig och sagt att jag får full säsong direkt. Men det är inget jag har som plan just nu. Det får ta den tid det tar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.