Ott Tänak firar. Foto: TT

Ott Tänak drygade ut ledningen i rally-VM

Uppdaterad
Publicerad

Esten Ott Tänak hade ledningen inför brittiska VM-rallyts avgörande etapp. Och Toyotaföraren gjorde ingen beskviken. Tänak gav full gas och vann till slut före Thierry Neuville. I totalen var han tio sekunder före belgaren Neuville.

– Det var ett hårt race och mycket drama, säger Ott Tänak i SVT:s sändning.

Innan dagens avgörande sträcka i Wales stod det klart att det främst skulle handla om den totalledar-trojkan, esten Ott Tänak, fransmannen Sébastien Ogier och belgaren Thierry Neuville. Esten hade ledningen i Wales, 9 sekunder före Neuville och ytterligare 14 sekunder bakom jagade den sexfaldige världsmästaren Ogier.

Och Tänak levererade. Han satsade stenhårt och vann till slut halvsekunden före Neuville.

– Undrar om inte VM-titeln är klar nu, säger SVT Sports expert Jonas Kruse i SVT:s sändning. Nu räcker det att han kommer i mål på en rimlig placering.

Tidemand sjua

Pontus Tidemand låg åtta inför dagen, på poängplats, och lyckades också klättra upp till en sjundeplats. Hans bästa placering i WRC hittills.

– Jag är nöjd. Det känns som att jag börjar hitta rätt och är hyfsat med, så det är bra. Det är ju dit man vill komma. Det är bara att analysera det vi gjort under veckan och fortsätta jobba, säger Tidemand till SVT Sport.

Hur nära är du att kunna visa hela ditt register och nå upp dit du vill?

– Vi är 0,5-1 sekund efter per kilometer. Vi tappar lite i snabba svängar och kanske bromsar vi lite för tidigt. Samtidigt så behöver vi mer tid i bilen och hitta rätt på alla inställningar för att kunna lita till hundra procent på grejerna. Jag tvivlar inte på att vi har kapaciteten, men det gäller att få tiden liksom, säger Tidemand.

Brittiska rallyt är den sista tävlingen i år som svensken har säkrat sponsring för. Tidemand har uttryckt önskan om att fortsätta VM-äventyret men om det blir några fler tävlingar återstår fortfarande att se.

– Tidemand och alla andra vet att han måste leverera nu och det är Pontus van vid. Men det är lätt att bli spänd och frustrerad när man inte får allting att fungera, sade SVTs expert Jonas Kruse om svensken.

Solberg segrade i sista rallyt

Petter Solberg, tidigare världsmästare i rally, fick stor uppskattning från publiken i sin avskedsturné. Från publikskarorna kunde flera skyltar med uppmuntrande budskap skådas riktade till rallyveteranen. Brittiska rallyt var även skådeplatsen när norrmannen 2003 säkrade sin världsmästartitel. Solberg gav också tillbaka till publiken och kunde säkra segern i WRC2-klassen och firade segern uppe på biltaket framför åskådarna.

– Vi skulle göra en sista start för fansen och så går vi och vinner! Att få avsluta karriären med en seger just här och under avskedsturnén – det är 10 av 10, säger en uppenbart lycklig Petter Solberg till SVT Sport.

Dubbla svenska pallplatser  i JWRC

Tom Kristensson och kartläsare Henrik Appelskog blev tvåa i junior VM i rally som avslutades idag. Duon som gör sin första säsong i JWRC har varit på pallen i samtliga fem deltävlingar i år.

– Jag har gjort allt jag kunnat och det är det absolut viktigaste. Vi blev tvåa i rallyt och tvåa i mästerskapet och jag har tagit fem podium på fem rallyn, så jag kan egentligen inte vara annat superglad och stolt, säger Tom Kristensson.

Kristensson gick in i sista deltävlingen som mästerskapsledare men en punktering under lördagens sträckor grusade hans guldchanser.

–  Så klart hade jag man velat vinna, det går inte att komma ifrån, men vi är glada och nöjda ändå.

Dennis Rådström med kartläsare Johan Johansson backade upp fjolårets andraplats i mästerskapet med ett junior VM brons i år. Rådström var också han med i toppstriden inför sista deltävlingen, men en avåkning i fredags satte stopp för hans chanser att avancera i totalen.

– Det var så klart inte det resultat vi hade hoppats på eller kämpat för nu inför Wales med tester och allt. Men efter restart så har det varit helt fantastiskt så jag förstår nu varför Rally Wales är ett legendariskt rally, säger Dennis Rådström.

Rådström avslutade tävlingen starkt med snabbaste tid på sista dagens samtliga specialsträckor.Guldet i Junior VM gick till spanjoren Jan Solans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.