Peugeot drar sig ur rallycross-VM efter årets säsong Foto: Fia World Rallycross

Peugeot lämnar rallycross-VM

Uppdaterad
Publicerad

Årets bomb i rallycrossvärlden: Peugeot drar sig ur rallycross-VM efter årets säsong.

Huvudanledningen till Peugeots avhopp är att elektrifieringen av VM-serien är senarelagd ett år till 2021.

Peugeots styrelse tog beslutet igår kväll. Ledningen menar att det är en stor ”osäkerhet” kring utvecklingen av elbilarna i VM. Detta rimmar illa med fransmännens storsatsning på just elektrifierade bilar, s.k plug in-hybrider.

– Det kom verkligen oväntat. En storsatsning helt i onödan och en tung förlust för VM-serien som nu är illa ute, säger Jonas Kruse, expertkommentator SVT.

Det franska bilmärket satsade allt för att ta upp kampen med Volkswagen i årets VM-serie. Men bortsett Sébastien Loebs seger i Belgien så har teamet, där även bröderna Timmy och Kevin Hansen ingår, inte nått de önskade framgångarna. Loeb ligger femma och Timmy Hansen sexa i förarmästerskapet. I teammästerskapet får Peugeot nöja sig med ett brons. Ett rejält misslyckandet för storsatsningen.

– Det är en svart dag för rallycrossen. Peugeot har varit en viktig del i att bygga sporten. Vi har haft många bataljer med dem. Tråkigt det som sker, säger Mattias Ekström till SVT.  Hans team, EKS Audi,  snuvade Peugeot på silvret i årets teammästerskap.

EKS väntas ge besked om sin framtid nästa vecka.

Solberg: ”Synd för sporten”

– Väldigt synd för sporten men så här fungerar det. Titta bara på hur det varit i rally-VM. Team kommer och går, konsterarar Petter Solberg, teamchef för PSRX Volkswagen som för andra året i rad vunnit teammästerskapet samt dubbla VM-guld för Johan Kristoffersson.

Även det helsvenska OMSE-stallet beklagar dagens besked från Frankrike.

– Det är verkligen synd, men samtidigt förstår jag dem. Peugeot har gått all in och har inte fått valuta för alla pengar man satsat, menar Andreas Eriksson, stallägare. Även OMSE kommer inom kort att presentera sina framtidsplaner.

Dagens besked kommer som ett riktigt dråpslag för promotorn IMG som driver VM-serien.

– Vi är förstås besvikna över att Peugeot lämnar oss, men respekterar deras beslut, säger Paul Bellamy, huvudansvarig för VM och fortsätter:

– Nu måste vi skynda på  förhandlingarna med biltillverkarna. Det finns ett antal märken som vill vara med på resan mot elektrifieringen 2021.

Årets VM-säsong avslutas i Kapstaden, Sydafrika, 25-26 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.