Isak Gifting visade klass i SM-premiären i Landskrona. Foto: crosslinus.com

Pressad Gifting visade klass i SM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Isak Gifting har fått svensk motocross att drömma om en ny storhetstid.

Efter fjolårets succéartade inhopp i VM med två pallplatser har 19-åringen från Grycksbo i Dalarna blivit heltidsproffs.

I dagens andra heat på SM-premiären i Saxtorp utanför Landskona visade 19-åringen varför. Gifting vann med nästan minuten före tvåan Albin Gerhardsson, Hallsberg.

– Hade gott flyt och det var bara att checka ut. Skönt att få visa vad jag kan, säger Giftiing till SVT.

Det blev en stökig start för Isak i det första heatet. Han körde på en förare i startsvängen som vurpade framför honom. Efter en stark klättring från botten till femteplatsen blev det en ny incident och en slutlig åttondeplats i mål.

– Alla tror att det bara för mig att åka ut och vinna. Men det är inte riktigt så det funkar, fortsätter Gifting och tillägger:

– Det är ofta så här på SM, det händer saker på banan. Men i VM är det däremot sällan det sker.

VM-premiär i juni

VM-serien skulle egentligen redan varit igång. Men på grund av coronapandemin har flera tävlingar ställts in. Just nu är premiären satt till mitten av juni.

– Tråkigt såklart. Därför kändes det bra att kunna vara med på SM-premiären. Jag känner att vinterträningen som heltidsproffs varit lyckad, förklarar Isak som kör för spanska Gas Gas och har numera sin bas i Tyskland.

Gifting tävlar i MX2-klassen, lite av ett ”U-23-VM”,och där får han köra ytterligare tre säsonger innan han måste byta till huvudklassen MX1.

– Målet är att bli världsmästare helt klart.

Anton Gole, Tibro MK, vann dagens bägge heat i MX1. Danskan Sara Andersen segrade dubbelt i tjejklassen MX-Women. Här var Sandra Karlsson, MCK Hallandia och Matilda Huss, Uppsala MK närmast med varsin andra och tredjeplats.

SM-premiären fortsätter i morgon med två heat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.