• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Red Bulls Helmut Marko. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rådet till F1-förarna: Bli sjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Bli smittade av coronaviruset.
Den rekommendationen fick formel 1-förarna i Red Bull av sin rådgivare Helmut Marko.
– Låt mig formulera mig så här: Det har inte mottagits väl, säger Marko enligt BBC.

Formel 1-säsongen är alltjämt uppskjuten på grund av den pågående coronapandemin och ingen vet när nästa lopp kommer att genomföras.

Ett utmärkt tillfälle att slå ihjäl lite dödtid och låta förarna i Red Bull-teamet bli infekterade, tänkte Helmut Marko, och föreslog att alla – såväl seniorer som juniorer – skulle samlas på ett förberedande läger.

– De är alla starka och unga män med god hälsa. På det sättet skulle de vara väl förberedda när allting startar igång igen, säger stallets 76-årige rådgivare till den österrikiska tv-kanalen ORF, enligt BBC.

Åtta uteblivna race

Idén gav dock inte gehöret som Marko hade hoppats på.

– Låt mig formulera mig så här: Det har inte mottagits väl, säger han.

Planen var att organisera lägret så att förarna skulle vara i bästa möjliga fysiska form när väl F1-säsongen startar. Hittills har åtta race ställts in eller skjutits upp och det är långt ifrån säkert att de nästkommande loppen i Kanada, Frankrike, Österrike och Storbritannien, i juni och juli, kommer att kunna genomföras.

Kan ha covid-19

F1-chefen Chase Carey har uttalat en målsättning om att inleda racingsäsongen under sommaren och hinna med så många lopp det går av totalt 22 stycken.

Helmut Marko:

– Om det blir en säsong med 15-18 race så kommer det bli väldigt tufft. Då finns det inte någon möjlighet att förbättra konditionen under säsongen. Så det vore idealt att använda tiden för det nu.

Själv tror han att han redan har drabbats av coronaviruset, men eftersom tillgången till tester i hans hemland Österrike är, precis som i Sverige, begränsade så kan han inte vara säker.

– Jag hade vad jag trodde var en svår förkylning och symtomen matchade corona. Det var något jag aldrig haft så intensivt förut, säger Marko.

KLIPP: Här tävlar MotoGP-förarna från tv-soffan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
MotoGP virtuellt race Foto: APTN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer