Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rejäl krasch för VM-ledaren Rovanperä i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Kalle Rovanperä inledde belgiska VM-rallyt med en sträckseger men på sträcka två kraschade den finska VM-ledaren och 21-åringen tvingas bryta för dagen.

Belgiska VM-rallyt är årets nionde VM-deltävling och Kalle Rovanperä har inför asfaltstävlingen en ledning på hela 94 poäng i mästerskapet. 21-åriga finländaren har vunnit fem deltävlingar i år och inledde rallyt med en sträckseger med 2,5 sekunders marginal till Elfyn Evans.

Rullade flera varv

Efter den starka inledningen av VM-ledaren så var olyckan framme bara några kilometer in på sträcka två. Rovanperä gick lite brett i ett högfarts-parti, bilen touchade dikeskanten och rullade flera varv innan den stannade på en åker.

Både Kalle Rovanperä och hans kartläsare Jonne Halttunen klarade sig oskadda i kraschen och tog sig för egen hand ur bilen. Det är i nuläget oklart om duon kommer att kunna starta om i morgon, bilen måste först tas tillbaka till service för att kunna se över skadorna på bilen.

Neuville i ledning

Efter fredags etappens åtta sträckor leder fjolårssegraren och hemmahoppet, Thierry Neuville. Belgaren är 2,5 sekund före teamkamraten Ott Tänak. Elfyn Evans var länge i ledning men på dagens näst sista sträcka, övertog Neuville greppet i toppen. Evans fick sedan ett tidstillägg på 10 sekunder efter att ha anlänt sent till dagens sista sträcka och är däred trea, 13,7 sekunder, bakom Neuville inför lördagens åtta sträckor.

Oliver Solberg ligger sjua i WRC-klassen efter strul med både regn och växellåda.

Så sänder SVT från Belgien:

Lördag 20 augusti:

SVT2/Play, 10.45-12.00

SVT2/Play, 16.00-17.00

Söndag 21 augusti:

SVT1/Play, 09.30-10.30

SVT2/Play, 13.00-14.30

Kommentator: Maria Wallberg

Expert: Jonas Kruse

Reporter (på plats): Johan Hedlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.