Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Totalförstört däck skickar Lappi i snödriva

Uppdaterad
Publicerad

Esapekka Lappi hade bevakat sin tredjeplats under förmiddagen när ett oväntat däckproblem resulterade i att finländaren körde av vägen och rasade från tredje till 12:e plats.

– Jag lider med Lappi, han kan inte påverka det där. Tufft och orättvis efter en imponerande körning i nya bilen, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Lappi var långt ifrån ensam med att ha problem. Även Craig Breen och Ott Tänak var med om exakt samma sak, att däcket plötslig delamineras.

– Det här är oroväckande, ett jätteproblem. Tänaks däck går sönder på en raksträcka i fullfart, vilket resulterar i att han nästan inte får stopp på bilen i vägbytet framför. Detta måste redas ut med däcktillverkaren, vad som orsakar detta, säger Kruse.

Svenska rallyt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Irländaren Craig Been och estländaren Ott Tänak toppade WRC-klassen inför dagen med 2,6 sekunder mellan dem. Breens ledning var plötsligt nere till 0,5 sekunder efter att han också fått en ”däckexplosion” på sträcka 13 och på efterföljande sträckan fick han se sig passerad av Tänak.

Ny ledare trots punktering i full fart

Trots ett ”exploderat” däck i en hastighet kring 160-170 kilometer i timmen lyckades Ott Tänak hålla bilen på vägen och dessutom näst snabbast tid på SS13. Utan däckproblemet hade Tänak varit klart snabbast på sträckan. Ett styrkebesked som gjorde att världsmästaren från 2019 övertog ledningen i rallyt, 2,3 sekunder före Breen.

Pirellis ansvarige Terenzio Testoni uttalade sig om incidenterna:

– Våra undersökningar visar att det i vissa fall var däcktryck som var mycket lägre vid mål än vi rekommenderar vid starten: vi har aldrig sett så lågt däcktryck förrän idag. Måste också sägas att på eftermiddagen var väglaget helt annorlunda än de fina vinterförhållandena på morgonen, med mycket grus och egentligen inte lämpat för dubbdäck, säger han.

Neuville upp tre placeringar

Breen hade sedan troligen ett problem med hybriden på sista sträckan och tappade tid. Ott Tänak leder nu med 8,6 sekunder inför söndagen. Thierry Neuville ligger trea och regerande världsmästaren Kalle Rovanperä fyra.

– Det kommer att bli en tuff fajt med Kalle i morgon, ingen kommer ge upp, säger Neuville till WRC.

Svenska rallyt avgörs i morgon, tre sträckor sista dagen. Sista sträckan, power stage, direktsänds i SVT2 / SVT Play klockan 12.00-13.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet