Timmy Hansen körde ut sig redan i kvalet. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Svensk besvikelse i rallycrossen

Uppdaterad
Publicerad

Det var sista chansen för övriga förare att på allvar utmana den svenska brödraduon, Kevin och Timmy Hansen, i toppen. Men Timmy försvann redan i kvalet och när Kevin blev diskad i finalen öppnade det för en rafflande avslutning i rallycrossen.

Kevin och Timmy Hansen har varit dominanta i årets rallycross. Innan dagens race i Kanada låg bröderna etta och tvåa i tabellen och tvåan Timmy hade 16 poäng ned till jagande norrmannen Andreas Bakkerud.

Timmy körde bort sig i kvalet

I ett händelserikt kvalheat så fick vi se mycket kontakt mellan bilarna där Timmy Hansen kom ut som förlorare. Timmy kom tillslut in 40 sekunder efter heatvinnaren och missade därmed semifinalen.

– Jag var på fel plats vid fel tillfälle. Nu fokuserar jag på att hjälpa Kevin, jag är lite nervös för hans skull, sa storebror Timmy innan finalen.

För Kevin Hansen såg det ljusare ut. Svensken gjorde ett väldigt fint semifinallopp där han klättrade från femteplats till en tredjeplats och fixade därmed en plats i finalen.

Men finalen blev en besvikelse med svenska ögon sett. Anton Marklund, den andra svensken i finalen, blev under det tredje varvet prejad av sin landsman Kevin Hansen och var tvungen att bryta. Varvet efter så fick Kevin Hansen kontakt med bilen bakom och körde in i väggen och var därmed borta från toppen. I efterhand bedömdes prejningen på Marklund som regelvidrig och Hansen diskades. I och med diskningen blev Anton Marklund bästa svensk på en femteplats.

Istället blev det norrmannen Andreas Bakkerud som vann i Kanada och med det går han om Timmy Hansen och ligger nu bara sju poäng bakom Kevin i totalställningen.

– Vi har jobbat hårt som ett team för detta och vi har varit så nära innan på Silverstone, i Belgien och i Sverige och nu funkade allt. Nu ska jag njuta av segern och ha riktigt kul ikväll, sa Bakkerud efter finalen.

Härnäst åker rallycross-mästerskapet Bretagne som är det åttonde av totalt tio evenemang i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.