Oliver Solberg är laddad inför Svenska rallyt. Foto: Johan Ejeborg/SVT/TT

Svenska rallyt: Bråk stör laddad Solberg

Uppdaterad
Publicerad

Testat och klart för Oliver Solberg inför Svenska rallyt i Umeå. Men flera frågetecken i Hyundai-stallet påverkar det enda svenskhoppet i WRC-klassen. Kan Solberg lösa bråket med Thierry Neuville?

– Jag tror vi har bra möjligheter och hemmafansen ger en extra kick. Men ska vi försöka vinna rallyt kan vi inte fajtas internt, säger Solberg.

SVT Sport fick vara med på det enda testet för Solberg med teamet inför Svenska rallyt. Nära en av rallyts sträckor försökte Solberg och teamet hitta rätt inställningar på bilen.

Det har varit allt annat än glass och ballonger i svenskens stall den senaste tiden. Teamchefen Andrea Adamo fick sparken efter sex år. Premiären i Monte Carlo-rallyt blev en stor missräkning för stallet som bara fick i mål Neuville på en blygsam sjätteplats.

Svenska rallyt

Oliver Solberg och brittiske kartläsaren Elliott Edmondson tvingades bryta efter ett längre avgasläckage inne i bilen med illamående som följd. Något som fick teamkollegan Thierry Neuville att göra en tydlig markering.

– Det fanns en chans att fortsätta köra. Viktigt för märkes-VM. Jag gillar inte att vi ger upp så lätt, sa Neuville till rallysajten dirtfish.com.

”Måste lösa detta”

Uttalandet gav eko i rallyvärlden och nu tänker Solberg agera inför Svenska rallyt.

– Vi kan inte hålla på så här. Ska vi försöka vinna rallyt måste vi lösa detta snart, innan rallyt startar. Jag måste sätta mig ner och prata med Neuville, säger Solberg till SVT.

– Man säger inte så om en teamkollega. Allt kanske inte är inoljat och fungerar så bra i Hyundai just nu, menar Jonas Kruse, expertkommentator SVT.

Sista testet inför Svenska rallyt blev kanske inte heller vad Solberg hoppats på. Bilen stod mycket inne i servicetältet under förmiddagen och en lättare avåkning gjorde inte saken bättre. Men på eftermiddagen fick Oliver Solberg de inställningarna han ville ha och genast fungerade bilen mycket bättre.

– Jag måste tro på mig själv, farten finns där, säger Solberg.

– Han (Oliver) måste ha hundraprocentigt förtroende för bilen, kartläsare och noter. Om allt det fungerar så kan det faktiskt bli en pallplats i rallyt, säger Jonas Kruse.

Svenska Rallyt sänds i SVT 24-27 februari.

KLIPP: Turerna kring rally-VM i Umeå – på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet