Oliver Berntzon. Foto: Bildbyrån.

Svenska speedwayskrällen – Berntzon klar för VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en ny VM-förare i speedway.

Oliver Berntzon slutade tvåa i kvalet i kroatiska Gorican och säkrade därmed en plats till VM-serien 2021.

– Det känns fantastiskt. Det här är något som jag drömt om länge, säger han till SVT Sport.

Det blev dramatiskt när 27-årige Oliver Berntzon, ursprungligen från Anderstorp, körde till sig en plats på den stora VM-scenen.

I sitt sista heat i tävlingen behövde Berntzon ta minst två poäng för att kunna ta sig upp bland topp tre, som kvalificerar sig för VM.

Två förare uteslöts

Där mötte han polske Krzysztof Kasprzak och ryske Andrej Loktajev, som båda låg före Berntzon i sammandraget inför heatet. 

Det slutade med att Loktajev först blev utesluten, och i omstarten kraschade Krzysztof Kasprzak ihop med britten Adam Ellis och blev också han utesluten. 

Ellis kom heller inte till omstart i heatet på grund av skada, och Oliver Berntzon kunna enkelt vinna den tredje omstarten mot inhoppande banreserven Nick Skorja.

– Det är lite av grejen med sådana här tävlingar. Det gäller att försöka vara kall och inte vara för övertaggad, säger Oliver Berntzon.

Det innebär att han hade poängen som krävdes för att säkra en plats i VM.

Oliver Berntzon blev till slut tvåa i tävlingen bakom slovenen Matej Zagar och tog också med sig den till slut tredjeplacerade Krzysztof Kasprzak till VM-serien 2021.

– Det var ju bara ren lycka när vi stod där och såg sista heatet. Phil Morris (tävlingsledare för VM) kom fram och sa att det blir skiljeheat och så pausade han lite...innan han sa ”mellan tvåan och trean” och då förstod man att det var klart. Och då brast det ju lite, säger Oliver Berntzon.

Permanent plats i mästerskapet

Oliver Berntzon, som kör för Dackarna i den svenska elitserien, har tidigare gjort enstaka inhopp i VM-serien, men nästa säsong har han en permanent plats i mästerskapet som en av 15 ordinarie förare.

– Det är ju där jag vill vara och länge siktat på och drömt om att köra. Jag vet att jag har där att göra också. Jag tycker att jag har visat det, bland annat förra året, när jag körde som wild card. Så nu får jag äntligen chansen att visa vad jag går för, säger han.

Han kan få sällskap där av Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck som nästa helg inleder årets VM-serie.

Men det kommer krävas en hel för att kunna göra en ordentlig satsning.

– Det är ju alltså typ en fördubbel budget mot vad jag har nu, för att ens kunna satsa på någorlunda nivå jämfört med de andra som jag ska köra mot, som har galna resuserser. Det gäller att försöka jobba in och hitta de pengar som krävs för att kunna etablera sig i serien, säger Oliver Berntzon.

MER MOTOR:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.