Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenskduon Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky vann – trots mardrömsstarten. Foto: Extreme E

Svenskduon Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson vann igen

Uppdaterad
Publicerad

Två raka segrar i Island X Prix i helgen.

Nu klättrar racerduon Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson till en andraplats i den totala poängställningen.

Förra säsongen var Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson, från Rosberg X Racing (RXR), ytterst nära att vinna Extreme E. Efter den sjätte rundan i helgen ser det även denna säsong minst lika lovande ut.

Trots en tuff start i den femte rundan där duon prejades ut bland buskage, lyckades Åhlin-Kottulinsky och Kristoffersson ta hem segern under lördagen och följde sedan upp med ytterligare en förstaplats under gårdagen.

Klättrar i tabellen

De två segrarna i Island X Prix innebär att duon, med totalt 105 poäng, klättrar till en andraplats i mästerskapstabellen, fyra poäng bakom Laia Sanz och Mattias Ekström.

Ekström och Sanz kom tvåa i både femte och sjätte omgången men behåller alltså sin ledning i den totala poängställningen drygt halvvägs genom säsongen.

Det här är Extreme E

En extrem bilsport med elbilar i tuff terräng där varje team består av två förare, en man och en kvinna. Förarna turas om att köra i varje tävlingsmoment.

Tio team tävlar och inleder med att köra två kvalomgångar, uppdelat i två heat per omgång. De fem snabbaste lagen går vidare till ”grand final” och övriga fem får tävla i ”redemption race”.

Vinnaren av ”grand final” får 25 mästerskapspoäng sedan dalar poängfördelningen ner till tio poäng till det femte placerade laget. I ”redemption race” får vinnaren åtta poäng och det sist placerade laget får en poäng. Därtill får segraren i varje kvalheat en mästerskapspoäng.

Säsongen består av tio deltävlingar med fem racehelger utspridda över hela året. Säsongen avslutas 2-3 december i Chile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.