Ott Tänak leder stort inför lördagens sträckor i brittiska VM-rallyt Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Tänak dominerar i brittiska VM-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Ott Tänak har tre raka segrar i mästerskapet, och efter fredagens åtta sträckor i brittiska VM-rallyt har estländaren kopplat greppet och leder halvminuten före Thierry Neuville.

Ott Tänak inledde morgonen med tre raka sträcksegrar och visade prov på imponerade körning i svåra förhållanden på regntunga vägar med växelvist dåligt grepp. Under eftermiddagsloopen radade Tänak på nytt upp snabba tider och totalt tog 30-åringen fem av åtta möjliga sträcksegrar. Nu leder han 28,8 sekunder före Thierry Neuville.

– En väldigt bra dag. Det verkar som vi tagit bra ”steg” med bilen även i förhållanden med dåligt grepp är vi konkurrenskraftiga, sa Tänak direkt till WRC efter målgång på dagens sista sträcka.

Neuville avancerade

VM-ledaren Thierry Neuville hade en motig start på dagen men avancerade under eftermiddagen i resultatlistan bland annat efter att fjolårsvinnaren i Wales, Elfyn Evans, tvingats bryta på grund av motorproblem. Neuville klättrade från femte plats och ligger nu tvåa inför morgondagen.

– Morgonen var riktigt svår och det var inte lätt att starta först på vägen. Ott har en stor ledning men vi har en väldigt lång, utmanade dag framför oss under lördagen, och jag kommer definitivt ge allt jag kan, säger Neuville i ett pressmeddelande från hans team.

Jari-Matti Latvala som vunnit brittiska VM-rallyt två gånger ligger på tredje plats 2,5 sekund bakom Neuville.

I morgon väntar en riktigt utmanade dag med nio sträckor på totalt 150,24 km i tävlingsfart och det utan någon service. Förarna har endast ett kortare stopp för däckbyte mitt på dagen

Tidemand tvåa i WRC2

Pontus Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson ligger tvåa i WRC2-klassen efter nio körda sträckor. Den värmländska duon tog en sträckseger under fredagen men tappade under dagen tid mot ledande teamkamraten Kalle Rovanperä.

Tidemand är drygt  58 sekunder bakom Rovenperä inför lördagsetappen och skuggas själv sen av trean Gus Greensmith, drygt sju sekunder bakom.

– Nu ligger vi visserligen en bit bakom Kalle, men vi fightar på och hoppas morgondagen ska kunna passa oss bättre. Mer än hälften av tävlingen är kvar och man ska hela vägen till mål så vi har is i magen och förbereder oss på kommande sträckor, säger Pontus i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.