Pontus Tidemand i Monte Carlo-rallyt. Foto: M-Sport

Tidemand tvingades bryta Monte Carlo-rallyt

Uppdaterad
Publicerad
Pontus Tidemand tvingades bryta dagens etapp i Monte Carlo-rallyt efter att han kört sönder ett fjäderben på sträcka sex.
– Vi genade lite och något slog i vänster fram och ett stag gick sönder, berättar Tidemand i ett pressmeddelande och meddelar samtidigt att han startar om i morgon.

Tidemand låg på en tiondeplats, 1.41 efter ledande Ott Tänak, inför dagens etapp där den första sträcken blev struken på grund av säkerhetskäl. För mycket publik befann sig på fel ställen längs sträckan.  Två sträckor kördes innan lunch och Tidemand behöll sin taktik från igår där huvudfokus är att lära känna bilen som han gör sin första tävling i.

Tvära kast

Under eftermiddagsloppen visade Tidemand upp en mer offensiv körning och han och kartläsare Ola Flöene började ta in tid.
På sträcka sex imponerade duon stort inledningsvis med en öppningssplit snabbare än till exempel flerfaldige världsmästaren Sébastien Ogier och VM-tvåan Thierry Neuville. Men precis när farten börjat infinna sig tog det stopp.

– Vi genade lite och något slog i vänster fram och ett stag gick sönder, berättar Tidemand, som blev fast på sträckan i flera timmar.

– En sådan här sak ville vi verkligen inte skulle hända, men det hände i alla fall inte i en tävling där totalplaceringen var viktig. Vi missar två sträckor med många kilometer som hade varit värdefulla men vi får komma tillbaka i morgon och fortsätta köra vårt race då. Att få erfarenheten med bilen är allt som spelar roll och känslan blir bara bättre och bättre nu när vi låter det ta den tid det behöver. Så strategin blir densamma resten av helgen.

Ogier i knapp ledning

Sébastien Ogier som vunnit Monte Carlo-rallyt hela sex gånger leder rallyt, två sekunder före Thierry Neuville.

På tredje plats ligger norrmannen Andreas Mikkelsen men han är 1 minut och 17 sekunder efter Ogier.

– Jag och Thierry är ensamma i täten men i Monte Carlo kan det svänga snabbt. Det är viktigt att ligga på gränsen i morgon men i detta rallyt är gränsen lite säkrare än på andra ställen, säger Ogier till WRC.

I morgon körs fyra sträckor över totalt 93,38 kilometer.

Sista sträckan, power stage, i  VM-premiären i Monte Carlo direktsänds i SVT 2 12.00 på söndag och 17.00 i SVT 1 och SVT Play visas ett sammandrag från hela rallyt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer