Pontus Tidemand Foto: @World

Tidemand upp i ledning i WRC2: ”Jag har mer att ge”

Uppdaterad
Publicerad

Med två sträcksegrar under dagen har Pontus Tidemand avancerat i WRC2-klassen och leder klassen med ett försprång på 6,8 sekunder.

– Jag har mer att ge men då är risken för misstag större. Jag är väldigt glad att vara i ledning, säger han till WRC.

Tidemand låg fyra i WRC2-klassen inför dagens fem sträckor men i de extremt svårbemästrade förhållandena körde 29-åringen bättre ju längre dagen gick och på sträcka fyra kom svenskens första sträckseger i rallyt, som backades upp av ytterligare en topptid vilket gav ledning i rallyt.

– En säker start men han var lite efter tidsmässigt inledningsvis men så på sträcka fyra lossnade det med sträcksegern. Den sträckan måste ha passat Pontus perfekt för han backar upp med ytterligare en riktigt stark körning när den körs igen, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

”Fart ihop med självförtroende”

– Jag är imponerad, nu kom även farten ihop med självförtroende. Det här stärker honom inför fortsättningen, säger Kruse.

Fransmannen Adrien Fourmaux hade en knapp halvminuts försprång till Tidemand inför sträcka fem men en punktering gjorde att han tappade. Han revanscherade sig sedan direkt med en sträckseger och klättrade tillbaka i totalen till en andra plats.

Mads Östberg är trea och den som utmanar Tidemand om VM-titeln i WRC2. Med tio sträckor kvar att köra är det endast 12,4 sekunder som skiljer topp tre åt i WRC2.

– Det är naturligtvis fortfarande helt öppet och långt kvar. Jag är spänd på att se vem som är snabbast när det blir klassiska rallysträckor i bergen i morgon.

Det väntas snö i morgon vilket kommer göra allt ännu svårare.

–  Med snö så kommer däckvalen bli väldigt viktiga, säger Tidemand till WRC.

Solberg trea i WRC3

Oliver Solberg har haft en stark dag i WRC3 och ligger på tredje plats men är bara 1,2 sekunder från andra plats. Norrmannen Andreas Mikkelsen har varit snabbast på alla sträckor under dagen och har ett rejält grepp med ett försprång på hela 52,5 sekund.

– Jag tycker Oliver har varit smart, en försiktigt start och ökar sedan efter hand under förutsättningar som han aldrig upplevt. Han gör det han ska, att skaffa sig erfarenhet och nu är farten riktigt bra och han kommer göra allt för att behålla sin pallplats, säger Kruse.

I JWRC har Tom Kristensson kört stabilt under dagen och avslutade med tre raka sträcksegrar. Samtidigt har titelkonkurrenterna haft problem och Kristensson har nu ett drömläge med ledning på över två minuter.

SE MER: Omkastningar i toppen efter högdramatisk dag i rally-VM

Helgens sändningar från Rally-VM

Lördag 5 december, 09:00 SVT2: Specialsträcka 8

Lördag 5 december, 14:30 SVT2: Specialsträcka 11

Söndag 6 december, 10:00 SVT Play: Specialsträcka 15

Söndag 6 december, 11:00 SVT2: Specialsträcka 15 (eftersändning) + Power stage

Söndag 6 december, 16:30 SVT1: Sammandrag – Årets mästare

Måndag 7 december, 14:15 SVT1: Sammandrag från hela sista VM-deltävlingen Rally Monza

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.