Tillbaka efter skräckskadan

6 objekt

För drygt en månad sen kraschade trial-föraren, Eddie Karlsson, våldsamt mot en klippsten. Nu är han mirakulöst tillbaka igen. Med elva metallplattor inopererade.

SVT Sport var med när han för första gången grenslade sin motorcykel efter den fruktansvärda kraschen. Inte nog med det... han ville göra samma hopp igen. På exakt samma ställe. För att orka gå vidare.

- Det är ju det här jag älskar att göra. Men man kanske inte är så smart, säger han till SVT Sport.

Måste man vara lite tokig för att hålla på med trial?

- Ja, kanske det. Lite smart och lite tokig.

Det var på påskhelgen som olyckan inträffade. Han var på tillfälligt besök i Sverige. Annars bor och tränar han i Spanien tillsammans med världens främste trial-förare, Toni Bou. Spanjoren som blivit världsmästare åtta år i rad.

Eddie Karlsson passade på att träna i Kungsbacka. Där han tillbringat tusentals timmar av träning och kan varenda sten utan och innan.

Bakhjulet började spinna

Ända var det just här det hände. Ett bakhjul som plötsligt inte fick fäste. En tusendels sekund av tappad koncentration.

Eddie Karlsson föll handlöst med ansiktet i ett stort klippblock.

Han fick pannbenet intryckt. Brott på okbenet och käkbenet av på två ställen. Plus att näsan splittrades.

- Jag kommer ihåg allt exakt som det hände. Och jag minns att det blev alldeles tyst. Men jag kände ingen smärta.

Han fick elva metallplattor inopererade i ansiktet.

Eddie Karlsson har dominerat svensk trial på senare år. Europamästare, svensk och nordisk mästare. Dessutom gjorde han en sensationellt bra debutsäsong i den tuffa VM-serien. Det blev ett par topp-10 placeringar. Och han blev 14:e förare totalt.

Specialmask skyddar

Och nu skedde olyckan bara en vecka innan första VM-deltävlingen i Japan. Men trots de allvarliga följderna har han inte blivit avskräckt. Men han inser också att kraschen kan gett honom ett tvivel.

Han har fått en speciell mask utprovad hos en ortopedingenjör i Göteborg. Det ska skydda de olika frakturerna i ansiktet. Metallplattorna är ihopskruvade med titanskruvar. Vid en smäll fördelar masken trycket över en större yta. Men den hjälper naturligtvis inte mot en smäll som den han rådade ut för den 9 april. På påskafton.

- Det jag är orolig över är att inte få tillbaka känslan som jag hade innan. Det skulle kännas heltokigt att inte kunna göra det jag klarade av tidigare. Hjärnan är ju inställd på att köra på ett visst sätt. Och klarar jag inte det är det lika att lägga ner.

Som ett led i att bearbeta smällen vill han alltså utmana stenen och klippan igen.

- Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Måste erkänna att jag var rädd.

...så tog han SPRÅNGET

Efter att, likt en katt, kört runt de skräckinjagande stenpartierna på berget utanför Kungsbacka är det så dags...

Han närmar sig STENEN. Stannar upp ett par sekunder. Balanserar på stället (det känns obehagligt att titta på!).

Sen...WROOM!

Eddie kastar sig ut i språnget upp mot stenblocket ett par meter bort.

Han klarar det.

- Nu när jag gjort det så känns det som en enorm lättnad. Jag ville verkligen göra det. Känns otroligt viktigt för framtiden att ha klarat det, säger han.

Eddie gjorde comeback redan i går på SM och slog till med en andraplats. Tävlingarna fortsätter i dag. 

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.