Jessica Bäckman Foto: Bildbyrån

Tre kvinnor till start i TCR – för första gången

Uppdaterad
Publicerad

När andra omgången av TCR Scandinavia körs på Anderstorp i helgen står tre kvinnliga förare på startlinjen.

Det är första gången som så många kvinnliga förare startar samtidigt i den svenska kungaklassen.

– Det är ett tillfälligt inhopp. Jag ska köra ett race. Det är roligt att vara tillbaka i Sverige, säger Jessica Bäckman

När starten går kommer Jessica Bäckman, Louise Frost och Mikaela Åhlin-Kottulinsky alla att stå redo att utmana de elva manliga förarna om positioner och placeringar. Jessica körde flera lopp i STCC förra året men kör i år TCR Europe nere på kontinenten.

– Jag hoppas vi tre tillsammans kan inspirera fler tjejer att intressera sig för motorsport. Man vill ju att vi ska bli fler, säger Bäckman.

Senast i premiären på Knutstorp tog Mikaela Åhlin-Kottulinsky pole och vann ett av heaten. Och Bäckman kommer till start peppad av framgången i TCR Europe, där hon tog en pallplats i andra heatet på Hockenheim i helgen.

– Det är första pallplatsen i TCR Europe, men förhoppningsvis inte den sista. Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra, säger 21-åringen.

Till loppet på Anderstorp kommer ytterligare en ny förare, dansken Jonas Lynge. TCR Scandinavia hoppas kunna locka till sig fler danska förare och bädda för ett lopp på Jyllandsringen i september.

Efter första tävlingen på Knutstop leds sammandraget av Andreas Wernersson (36 poäng), före Andreas Ahlberg (34), Mikaela Åhlin–Kottulinsky (30) och Tobias Brink (30).

Kvinnliga STCC- och TCR-förare

Elisabeth Nilsson (1996–97)

Nettan Lindgren Jansson (1998–1999)

Emma Kimiläinen (2014–2016)

Emelie Liljeström (2015)

Mikaela Åhlin-Kottulinsky (2017–)

Jessica Bäckman (2018, 2019)

Louise Frost (2019–)

Källa: STCC/TCR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.