Foto: Jaanus Ree / RedBull Contentpool

Evans i ledning efter händelserik dag i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en intensiv och händelserik dag i det portugisiska VM-rallyt där flera storfavoriter tvingats bryta under dagen. Däribland niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb och landsmannen Sébastien Ogier med åtta VM-titlar på sitt CV.

Sébastien Loeb öppnade dagen starkt och klättrade sex placeringar och skaffade sig en ledning på 0,5 sekunder före Elfyn Evans genom sträckseger på sträcka fyra.  Walesaren Evans hade tidigare tagit ledningen på den inledande sträckan av dagens totalt åtta sträckor.

Men det var en extremt utmanade förmiddag i gruset för samtliga förare. M-Sport-förarna Breen, Greensmith och Loeb brottades alla med problem med damm in i bilen vilket störde sikten. Trots det tog alltså Loeb över ledningen precis innan lunchuppehållet. En mäktig insats av fransmannen som ej kört VM-rally sedan segern i Monte Carlo i slutet av januari. Samtidigt jämnt i toppen, topp sju alla inom mindre än sju sekunder.

–  Förvånansvärt jämt mellan många förare! Stark start av Evans som kom av sig lite mot slutet av förmiddagssträckorna, han hittade inte riktigt känslan men är bara 0,5 efter mästaren Loeb. Han (Loeb) gjorde tvärtom, började lite lugnt, hittade känslan och farten. Avsaknaden av tid bakom rallyratten ihop med att går ut som fjärde bil på lösgruset gör prestation mycket imponerade!!!, säger SVT:s expert Jonas Kruse halvvägs genom dagen.

Tuff eftermiddag med uppkörda vägar

Expert Kruse tippar på en tuff avslutning på dagen.

– Uppkörda vägar, stenar utspridda här och där. Samtidigt väldigt varmt, upp emot 30 grader förväntas. Det kan också bli mycket damm…

Loeb tvingas bryta

Efter förmiddagens strålande avslutning fick Sébastien Loeb en mardrömsstart på eftermiddagen och tvingades bryta efter att ha slagit i en cementmur i starten på sträcka fem, vilket skadade fjädringen och hjulupphängningen höger bak rejält.

Elfyn Evans övertog ledningen på sträcka fem och samtidigt avancerade Sébastien Ogier tre placeringar upp till tredje plats efter sträckseger på sträckan.

–  Det var riktigt tufft där inne och mycket damm på sträckan så det var svårt att veta hur mycket kan kunde trycka på, säger ELfyn Evans till WRC i målet på sträckan.

Ogier drog sedan på sig punktering och rasade i resultatlistan och när ytterligare ett däck slets sönder var dagen slut för Ogier som ej hade fler reservdäck i bilen.

Elfyn Evans övertygade under dagen och tog fyra av åtta möjliga sträcksegrar. Han avslutade med att vara snabbast på kvällens superspecial och har inför lördagens sju sträckor en ledning på drygt 13 sekunder före tvåan Kalle Rovanperä. Spanjoren Dani Sordo ligger på tredjeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.