Här är svensk rallys framtid: ”Ser ljust ut”

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästaren Sébastian Ogier dominerar i svenska rallyt – helt utan blågula konkurrenter. Men Sverige kan vara på gång att återta en plats i rallyns finrum. ”Det ser ljust ut”, säger Fredrik Åhlin till SVT Sport.

Ingen svensk tar plats i huvudtävlingen i svenska rallyt, och det är nu sju år sedan en svensk senast deltog i rallysportens finrum, WRC–tävlingarna, under längre tid. Men det kan vara på väg att bli ändring på det.

I WRC2–tävlingarna, som går parallellt i det svenska rallyt, har flera svenskar visat att framtiden är hoppfull.

Svenska rallyt

– Det finns egentligen ingenting som de backar för, de kommer att ge allt för att nå det här. Det är så häftigt för dem att nå de här målen, så de kommer aldrig att ge upp, aldrig någonsin, säger Lennart Augustsson, mental coach i svenska landslaget.

Pontus Tidemand har varit bäst av dem alla. Han avslutade kvällen med att ha fjärde bästa tiden av alla deltagare (WRC och WRC2) på Karlstad SSS–sträckan.

– Vi måste satsa på en eller två förare. Man får göra en utvärdering på de kandidater vi tror på. Det har varit en inflation på förare, där ”alla” fått vara landslagsmän. Man måste välja vem man ska satsa på. Men jag tror inte Tidemand är en av dem, han är redan på gång, han har ett stall bakom sig. I stället borde man satsa på Emil Bergkvist eller Fredrik Åhlin, säger SVT:s expert Jonas Kruuse.

Bakom en satsning ligger stora pengar.

– Norge har två chaufförer i WRC men de har kostat. Svårare än så är det inte. Det kostar sju, åtta miljoner att göra det, säger Fredrik Åhlin.

Se reportaget om WRC2-svenskarna i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet