Smederna jublade åt SM-guldet i fjol. Foto: Bildbyrån.

”Viktigt att ligan kommer igång”

Uppdaterad
Publicerad

Att elitserien i speedway blir av det här året är väldigt viktigt för sporten.
Det betonar ligans marknadsansvarige Mikael Teurnberg.
– Det är viktigt att ligan kommer igång, ett tappat år hade inte varit bra, säger han till SVT Sport.

Den brittiska ligan valde att stänga ned säsongen på grund av att den brittiska regeringen inte kunde garantera publik på matcherna före oktober. Men Sverige genomför ändå en liga trots alla restriktioner på grund av coronapandemin. 

– Jag har varit väldigt drivande i detta. Tittar man på lite längre sikt, så hade det inte varit bra med ett tappat år. Dels känner jag ett ansvar mot publiken och fansen att de ska få se sina lag när vi har ett tv-avtal, men dels också ett ansvar mot förarna och alla samarbetspartners som är väldigt delaktiga i det här, säger Mikael Teurnberg, marknadsansvarig i ligaorganisationen ESS (Elitspeedway Sverige) och tidigare guldlagledare i Rospiggarna. 

– Jag är väldigt glad att vi fått till en säsong. Vi ser bara hur det ser ut i England, där många förare och klubbägare höjer upp Sverige som ett bra exempel och säger att ”de kan starta i Sverige, men här kan vi inte köra”. Jag har mycket kontakter i England, och jag tror inte att det kommer vara bra för sporten där borta att de ställer in hela säsongen, fortsätter han. 

Ingen publik på matcherna

Det blir en liga i komprimerad form, och till en början utan publik på matcherna. Något som gjorde att svenska mästarna Smederna drog sig ur ligan för en månad sedan. 

– Det känns spännande att vi kommer igång, även om det blir en speciell situation med färre antal matcher och ingen publik. För mig är det viktigt att det blir jämna matcher och jämna heat. Jag tror också att det blir ett bra tillfälle för klubbarna att återhämta sig lite ekonomiskt när de stora stjärnorna inte är med, men också en chans för många yngre svenska förare att slå igenom mer när de får större roller i sina lag, säger Mikael Teurnberg. 

Regeländringar inför seriestarten: 

* Varje lag kör med sex förare istället för sju. 

* Ligan körs i sju enkelmöten plus en derbyomgång, och därefter slutspel.

* Samtliga lag går till slutspel (i slutspelet möter ettan i grundserien åttan, tvåan möter sjuan osv). 

* Golvsnittet tas bort och de individuella förarsnitten fryses under 2020.  

* Varje klubb har sju transferkort att byta förare fram till omgång sex. 

* Tillfälliga gästförare tillåts, så länge den förare inte är registrerad i annan klubb.

KLIPP: Inför premiären för elitserien i speedway

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finalen mellan Dackarna och Smederna 2019. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer