Arkivbild. Foto: Bildbyrån

VM-rallyt i Portugal officiellt inställt

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna av Portugals VM-rally blev först med att officiellt ställa in när de i dag tog beslutet.

Fler väntas följa efter, men WRC, organisationen som driver mästerskapet, räknar fortfarande med att årets VM-serie ska komma i gång igen och att en mästare ska kunna koras.

Portugals VM-rally skulle ursprungligen ha avgjorts 21-24 maj, men sköts senare upp till oktober på grund av coronapandemin.

– Efter en gemensam utvärdering med våra partners har vi kommit fram till att vi inte kan uppfylla alla hälso- och säkerhetskrav som krävs för att arrangemanget ska bli säkert i dessa oförutsägbara tider. Dessutom är det osäkert när nationsgränserna och luftrummet öppnar, skriver Automóvel Club de Portugal i ett pressmeddelande.

Sen tidigare har deltävlingarna i Italien och Argentina skjutits upp. Det är troligt att även de kommer att ställas in.

Klassiska Safarirallyt, som gör comeback i VM-serien 26-29 juli, efter 19 års frånvaro, är nästa schemalagda tävling, men enligt uppgifter till SVT Sport kommer även det rallyt att skjutas upp eller ställas in. Beslut tas 15 maj.

I den plan WRC jobbar efter just nu blir Finländska rallyt, 6-9/8 nästa deltävling.

Håller den kommer åtta eller nio av årets 13 rallyn att köras, och det räcker för att kunna kora en mästare. Enligt SVT:s källor anser WRC att sju deltävlingar tillräckligt. Den siffran kan komma att prutas ner till sex, om så krävs.

Monte Carlo, Svenska Rallyt och Mexikanska rallyt har redan avgjorts. Ytterligare tre, fyra VM-deltävlingar krävs alltså.

ARKIV: Finländaren försökte köra ifrån branden (14 mars 2020)

Så här ser programmet ut från september

3-6 september: Nya Zeeland (Landet har strikta coronarestriktioner, så det är tveksamt om det kan genomföras)

24-27/9: Turkiet

15-18/10: Tyskland

29/10-1/11: Wales

19-22/11: Japan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.