Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-serien drar sig ur USA och Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att USA och Tyskland försvinner från VM-serien i rallycross. Efter flera tunga avhopp från fabriksteam försöker nu promotorn IMG vända trenden för det krisande mästerskapet.

– Efter diskussioner med team och FIA (internationella bilsportförbundet) har vi tagit beslutet om att reducera antalet tävlingar för att minska kostnaderna. Samtidigt försäkrar vi oss om att serien fortsätter att vara så konkurrenskraftig som möjligt, säger Paul Bellamy, VD för VM-serien.

Under hösten meddelade franska Peugeot att man inte fortsätter i VM-serien. Detta efter att IMG och FIA beslutat senarelägga elektrifieringen av serien från 2020 till 2021. Även Audi drog tillbaka sitt fabriksstöd till Mattias Ekströms EKS-stall. Enligt vad SVT erfar kommer även EKS lämna serien. Vidare har svenska OMSE beslutat ta en paus från VM.

Volkswagenföraren Johan Kristoffersson totaldominerade årets mästerskap när han vann elva av tolv deltävlingar. I nuläget är det bara Volkswagen som finns på banan inför 2019 som fabriksstall. Inom kort väntas Volkswagen ge besked om framtiden.

Helt klart är att den stora rallycrossfesten i Höljes fortsätter. Trots att flera F1-banor kommit in i VM-programmet så behåller promotorn publiksuccén i Värmland.

VM-programmet 2019:

6/4    Abu Dhabi – Yas Marina

28/4   Spanien  – Catalunya Barcelona

12/5.   Belgien – Spa-Francorchamps

26/5   Storbritannien – Silverstone

16/5    Norge – Hell  

7/7    Sverige – Höljes  

4/8 Kanada – Trois-Rivières  

1/9  Frankrike  –  Loheac

15/9   Lettland – Riga

10/11   Sydafrika – Kapstaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.