Fredrik Lindgren visade prov på fin åkning i Målilla Foto: Bildbyrån & Johannes Widergren / kollage

Fredrik Lindgren på pallen i Målilla

Uppdaterad
Publicerad

Den sjätte av tio VM-deltävlingar i speedway avgjordes i Målilla. GP-tävlingen var kraftigt försenad på grund av regn. När tävlingen väl kom igång visade Fredrik Lindgren prov på åkning i världsklass och kunde tack vare en tredje plats i finalen närma sig VM-ledaren Tai Woffinden.

– Det känns otroligt bra. Jag vill ge en stor eloge till publiken som stannat i ösregnet och hejat fram mig till en pallplats, säger Lindgren till SVT Sport.

Fredrik Lindgren kom på en tredjeplats i GP-tävlingen i speedway. Vädergudarna ville inte samarbeta, varför tävlingen blev kraftigt försenad.

Men när väl tävlingen var igång fick publiken se ett dramatiskt avslut där Lindgren krigade till sig en pallplats. Dansken Nicki Pedersen vann finalen före slovenen Matej Zagar.

Drama i semi

Lindgren, hemmahörande Smederna, åkte i den första semifinalen där han ställdes mot VM-ledaren, och Indianernas, Tai Woffinden. Och det var nu det började hända saker.

Bartosz Zmarzlik var inför semifinalen kvällens suverän efter att ha vunnit fyra av fem kvalheat. Men polacken åkte bort sig och fick uteslutas ur tävlingen.

Det bidrog till ett gyllene läge för örebroaren. Och han tog vara på chansen när heatet startades om. Svensken körde aggressivt och fick upp farten ordentlig och vann heatet. Woffinden var riktigt ilsken efter den första semifinalen. TV-bilderna visade Woffinden och Pedersen i en ordentlig diskussion, där väktare fick gå emellan.

Dansk finalseger

Förutsättningarna inför finalåket var klara. Lindgren skulle knappa in på VM-ledaren Woffindens ledning, då denne inte mäktade med att fixa en finalplats.

VM-tvåan Lindgren satsade allt och startade stenhårt men Pedersen hade första platsen i sikte. Svensken tappade inför det fjärde och sista varvet vilket innebar att han inte kunde hota Pedersen som tog hem finalen följt av Zagar.

Lindgren är fortsatt tvåa i totalen, 74 poäng, och närmar sig Woffinden som leder på 91 poäng. Det återstår fyra omgångar i speedway-VM.

– Jag hade kanske inte min bästa grundomgång, men lyckades prestera väldigt bra i semifinalen och på det stora hela är jag väldigt nöjd med mina poäng och mitt resultat ikväll, säger Lindgren till SVT Sport.

Idag blev det också klart att Hallstavik blir kvar som GP-arrangör de två kommande säsongerna.

Ställningen i VM efter 6:10 deltävlingar:

  1. Tai Woffinden      GBR           91
  2. Fredrik Lindgren   SWE         74
  3. Maciej Janowski    POL          70
  4. Bartosz Zmarzlik   POL          69
  5. Emil Sayfutdinov  RUS          62
  6. Patryk Dudek       POL          56

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.