Emil Lindgren Foto: Johan Nordquist SVT

Lindgren: ”Jag känner mig nästan odödlig”

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit med i OS, vunnit VM-silver och har runt 70 SM-guld. Nu som nybliven 36-åring siktar Emil Lindgren återigen mot världstoppen.

– Jag känner mig starkare än jag någonsin har gjort, säger Emil Lindgren till SVT Sport

Emil Lindgren har varit professionell mountainbikecyklist i nästan 20 år. Han har vunnit i princip allt som går att vinna i Sverige. En cykeltalang utöver det vanliga som förutom högar av SM-guld i mountainbike även vunnit cykelguld i landsväg, marathon, dualslalom och cykelcross. Nu är siktet inställt på att tävla mot de bästa i världen igen.

Comeback i världscupen

När utmaningarna på hemmaplan blev färre samtidigt som segermarginalen växte i loppen han vann, då väcktes suget efter tuffare tävlingar. Det är drivkraften att hela tiden hitta nya utmaningar som återigen får honom att tävla i världscupen.

– Jag tävlade faktiskt därute i 14 år och trodde och tänkte att när jag slutade tävla internationell 2016 att det biten var över. Men suget har kommit tillbaka och formen finns där så vi har bestämt oss att testa igen.

”Inte hälsosamt alla gånger”

Emil Lindgren säger att han är i sitt livs form men samtidigt har han utmaningar med allt ifrån fysiken, den mentala biten och även kosten.

– Ibland när det är för mycket så reagerar kroppen, jag blir inte trött och jag blir inte hungrig. När det händer så får jag tvinga mig att äta, jag hade precis en sådan period nu. Men jag går in i någon form av överlevnads mode och tvingar i mig mat. Elitidrott är ju inte hälsosamt alla gånger.

– Jag tror att alla elitidrottare han någon form av överenergi eller bokstavskombination. Jag förstår de som har en problematik med alkohol, droger eller kanske socker. Jag har kunna haft det också men jag använder träning och rörelse som min lösning på problemen. Jag mår väldigt bra när jag rör på mig.

Bättre än någonsin

Trots att han nyss fyllt 36 år känner han sig starkare än någonsin och säger att formen aldrig varit så bra som den är nu. Åldern kan i vissa fall kanske vara en nackdel men med ålder kommer också rutin och erfarenhet från mängder av tävlingar och inte minst hur kroppen reagerar i olika situationer.

– Jag cyklar inte i panik efter resultat eller jagar ett nytt kontrakt. Jag cyklar för att det är så himla kul och jag älskar det.

Hur jobbigt kommer det att bli att tävla i världscupen igen?

– Det kommer att göra ont i varende cell i kroppen, hela tiden. Men jag är i sjukt bra form och jag känner mig nästan odödlig.

KLIPP: Se hela reportaget med Emil Lindgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.