Tove Alexandersson. Foto: SVT

EM-silver för Alexandersson efter drama

Uppdaterad
Publicerad

Efter sprintguldet i söndags blev det ett EM-silver i medeldistans för Tove Alexandersson efter en grov miss på den näst sista kontrollen och efter att schweiziskan Julia Gross, som jublande gick i mål och trodde att hon vunnit tävlingen, diskades.

– Jag stukade foten strax före varvningen. Det gör ont nu, men hoppas att det inte ska vara någon fara, säger Alexandersson till SVT Sport.

När Tove Alexandersson gick ut var det den schweiziska junioren Simona Aebersold hon jagade.

Aebersold, som var femma på sprinten, gjorde en fin tävling och ledde i mål trots att hon längs vägen hade en stor miss vid kontroll nio och tappade en minut på ledaren då.

Alexandersson började kontrollerat i den kuperade terrängen och tiderna vid de första två kontrollerna var jämna. Men så ökade hon farten och vid den första tidskontrollen, nummer sex, hade Alexandersson ett försprång på hela 52 sekunder.

Åskådarna jublade när Alexandersson passerade publikkontrollen, nummer elva, och klockan visade en ledning på en minut och sexton sekunder.

Jättemiss vid näst sista kontrollen

Vid den näst sista kontrollen, kontroll femton, kom ett misstag av Tove som kom att bli ödesdigert. Hon sprang förbi kontrollen, fick leta sig tillbaka, tappade nästan två minuter och det blev hårdkörning in i mål. Missen gjorde att hon knappt lyckades hålla den unga schweiziskan bakom sig. Det skilde tio sekunder till Alexanderssons fördel i mål.

–Några sekunder ofokus och, ja, det är svårt att säga. Jag tappade kartkontakten och hade inte tillräckligt bra koll helt enkelt, berättade Alexandersson efter målgång.

Ett brons blev ett silver

Misstaget gjorde att de som kom bakom plötsligt var med i matchen. Schweiziskan Julia Gross passerade Alexanderssons tid vid den där irriterande femtonde kontrollen och gick i mål dryga halvminuten före Alexandersson. Dessutom sprang Marika Teini från Finland in åtta sekunder före svenskan.

Men en jublande Gross satte jublet i halsen. Hon diskvalificerades efter att det konstaterats att hon missat en kontroll.

Tove Alexandersson, som såg ut att få nöja sig med en bronsmedalj, fick till slut ett silver och hoppade upp på prispallen på ett ben tillsammans med Europamästaren Teini. Båda stukade varsin fot under loppet. 

–Det är jättebra med silver, men när man lägger bort två minuter på näst sista kontrollen så känns det ju så klart väldigt surt. Jag gjorde ett jättebra lopp fram till dess, men det är små marginaler. Är man lite ofokuserad straffar det sig hårt i den här terrängen, konstaterade silvermedaljören.

Tove Alexandersson tog sin sjunde EM-medalj i karriären i denna händelserika tävling.

Resultat medeldistans:

Damer:

1. Marika Teini, Finland

2. Tove Alexandersson, Sverige, +0:08

3. Simona Aebersold, Schweiz, +0:18

---------------------------

13. Helena Bergman, +4:09

19. Lilian Forsgren, +5:23

26. Lina Strand, +7:19

35. Lisa Risby, +8:52

Herrar:

1. Matthias Kyburz, Schweiz

2. Florian Howald, Schweiz, +1:10

3. Olav Lundanes, Norge, +1:22

---------------------------

8. Johan Runesson, +3:36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.