Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexandersson visade klass och vann

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson är tillbaka på orienterartronen, efter att möjligen ramlat av den i några dagar.

Hon vann VM:s långdistans i stor stil, hennes tredje raka på distansen, och sammanlagt fjärde medalj under VM.

– Jag har inte hunnit fundera på hur jag ska fira, säger Tove Alexandersson.

Ett guld och två silver var inte tillräckligt för Tove Alexandersson i VM. För efter att hon blev diskvalificerad på medeldistansen och tappade ledningen som avslutare i stafetten ville hon ha mer.

Så den regerande världsmästaren på långdistans Tove Alexandersson tog tag i taktpinnen igen och dominerade tillsammans med danska Maja Alm långdistansen under VM i Lettland.

De två vilade ut tillsammans i målfållan, men eftersom Tove Alexandersson startade två minuter senare var segermarginalen klar, en och en halv minut.

Efter den första mellantiden, vid den högt belägna kontroll 6 efter cirka 3,5 kilometer, tog Alexandersson ledningen med 15 sekunder före Schweiz Sabine Hauswirth.

Men Norges Olaussen, som startade tidigt, hade gjort ett gediget lopp, och just framför Alexandersson sprang Danmarks Maja Alm riktigt bra.

Fram till nästa mellantid, vid kontroll 14, var det tydligt att just Alexandersson och Maja Alm var de snabbaste orienterarna i skogen. Hauswirth och Olausen var klart distanserade och det blev som en duell mellan Sverige och Danmark under det andra varvet.

Då Maja Alm är den kanske bästa löparen, i lättlöpt terräng, kom hon närmare Alexandersson där. Men aldriig riktigt nära. Och inte när det blev tuffare orientering.

Tove Alexandersson, som startade bland de sista, hade tid att göra rätt och sprang säkert på slutet och vann klart.

Maja Alm tog sillver och Sabine Hauswirth, Schweiz, brons.

Guldet var Alexanderssons tredje långdistansguld, och den fjärde medaljen under detta VM. Därmed är Tove Alexandersson medaljmässigt den främsta svenske orienteraren historiskt sett.

– Det har varit väldigt upp och ner under veckan. Det är det här jag älskar med mästerskap, säger hon.

– Nu måste jag smälta det här, säger hon.

På herrarnas långdistans blev Gustav Bergman bäste svensk med en femteplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.