Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Alexandersson om tuffa EM-schemat: ”Väldigt tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Två kvaltävlingar och fem finaler på en vecka. Det är målet för Tove Alexandersson som ska springa samtliga distanser när orienterings-EM drar igång till helgen.

– Det är väldigt tufft att springa allt. Så jag kommer att ta en dag i taget och se hur kroppen känns, säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

På söndag startar orienterings-EM i Schweiz och Tove Alexandersson har som mål att springa samtliga distanser.

– Jag ser fram emot alla distanser, men det är väldigt tufft att springa allt. Så jag kommer att ta en dag i taget och se hur kroppen känns. Om jag känner att jag blir så sliten att jag inte kan prestera på den nivån som jag vill så kommer jag att stå över någon distans, säger Tove Alexandersson i ett pressmeddelande.

Det kan alltså bli två kvaltävlingar och fem finaler för den svenska stjärnan som valt att ladda upp inför mästerskapet i Alperna.

Målet: Bli främsta nation

– Eftersom att terrängen är ganska speciell med mycket kupering och branta backar kändes det bäst att förbereda sig på plats.

Alexandersson är regerande VM- och EM-mästare i både medel- och långdistans och vid VM i fjol blev det dessutom guld i stafetten. I år bildar Alexandersson, som springer den andra sträckan, stafettlag tillsammans med Sara Hagström och Karolin Ohlsson.

– Tove är väldigt stark och kommer att kunna vara med och slåss i toppen i alla lopp, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Carlsson har inte satt upp något exakt medaljmål men siktar ändå högt.

– Vi har sagt att målet är att bli främsta nation.

Mästerskapets första tävling blir sprint. Den enda individuella distansen på EM, och VM, där Alexandersson saknar ett guld.

Tove Alexandersson

Klubb: Stora Tuna OK.

Född: 7 september 1992

Bor: Borlänge

EM: Två guld, ett silver, två brons

VM: Fem guld, sex silver, tre brons

Världscupen: 4 (raka) totalsegrar

Källa: Orienteringsförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.