Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson gick vidare som trea i sitt kvalheat. Gustav Bergman vann sitt heat före Albin Ridefelt. Foto: Bildbyrån

Alexandersson vidare efter skakigt kval – svenska herrarna imponerade

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson tappade mycket tid i början av medeldistanskvalet när EM i Estland inleddes i dag. Men den svenska stjärnan avslutade bra och tog sig till slut vidare till lördagens final tämligen enkelt.

Det blev ingen drömstart på EM för Tove Alexandersson. Svenskan, som var i samma kvalheat som tuffa konkurrenten Simona Aebersold, var nästan fem minuter bakom schweiziskan vid första tidspasseringen.

Men Alexandersson avslutade starkt och tog in över en minut på Aebersold när hon slutade trea och därmed tog sig vidare till lördagens medeldistansfinal.

– Det var lite av en mardröm i skogen. Det var grönt, man satt fast i djungeln. Det var en kontroll som jag missade rejält. Jag var väldigt nära kontrollen men jag såg den helt enkelt inte, säger Alexandersson till förbundet.

Johanna Öberg och Lisa Risby slutade tvåa i sina respektive heat. Nyblivna silvermedaljören vid World Games, Karolin Ohlsson, inledde stabilt men tappade stort på slutet och är utslagen.

Bergman kvalsnabbast

De svenska herrlöparna Gustav Bergman och Albin Ridefelt övertygade i sitt kvalheat. Bergman, som tog VM-silver på just medeldistans i fjol och visade stark form med segern i O-ringen förra veckan, vann tolv sekunder före Ridefelt.

– Lugnt och stabilt. Jag har haft en bra resa i skogen. Jag har haft lite ryggproblem sedan O-ringen och varit lite osäker. Men det kändes bra nu när jag sprang, säger Bergman.

I morgon inleds SVT:s sändningar från EM när långdistansen avgörs.

MER ORIENTERING: Tove Alexandersson tog överlägset VM-guld (28 juni)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson vann första VM-guldet i knockoutsprint Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.