Drömvärvning av orienteringslandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Fransmannen Thierry Gueorgiou, världens genom tiderna bäste orienterare, blir tränare i svenska landslaget.

Efter sommarens VM i Estland, stjärnans sista, får han titeln assisterande förbundskapten med ansvar för orienteringsteknik.

– Jag ser redan mycket fram emot den här nya utmaningen, säger Gueorgiou i ett pressmeddelande. Stjärnan har 13 individuella guld och totalt 28 mästerskapsmedaljer. Så sent som i somras blev det ett VM-silver i långdistans och en tredje totalseger i O-ringen.

Redan i somras flaggade Gueorgiou i en intervju för att hans drömjobb var det som förbundskapten för Svenska Orienteringsförbundet. En dröm som nu alltså blir verklighet.

– Jag har under en lång tid haft tränarrollen i tankarna; en inspiration har varit min pappa som var förbundskapten i det franska landslaget när jag inledde min egen landslagskarriär som löpare. Jag känner mig väl förberedd, men kommer att påbörja detta uppdrag med stor ödmjukhet och är glad att ha ledare med lång erfarenhet vid min sida, säger Thierry Gueorgiou i dagens pressmeddelande.

Kontrakt på ett år

Fransmannen är redan bosatt i Uppsala där han bor med den svenska före detta orienteringsstjärnan Annika Billstam. En av hans uppgifter är att hjälpa löparna med analys inför internationella tävlingar och med upplägg för landslagsläger.

– Jag är väldigt nöjd med att vi har ett avtal på plats med Thierry. Han har ju bevisligen en oerhörd kompetens på området, säger förbundskapten Håkan Carlsson i pressmeddelandet.

Kontraktet löper över ett år med möjlighet till förlängning. Tidigare i höst skrev Håkan Carlsson på för ytterligare fyra år.

Fakta: Thierry Gueorgiou

Visa

Född: 30 mars 1979 i St Étienne i Frankrike.
Bor: Uppsala.
Familj: Sambon Annika Billstam.
Smeknamn: Tero. I Finland kallas han skämtsamt för Tero Kettunen och i Norge för Terje Gundersen.
Meriter: VM: 13 guld (12 individuellt), 3 silver (två individuellt), 3 brons individuellt. EM: 3 guld individuellt, 1 silver i stafett. Världscupen: totalsegrar 2006 och 2007, tvåa fyra gånger.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer