SVT sänder världscuptävlingarna från Idre. Foto: SVT Grafik

Experten inför världscuptävlingarna i Idre: ”Täta och ovissa stafetter”

Uppdaterad
Publicerad

Storslagen natur och klurig terräng – det är vad som väntar världseliten i orientering när Idre Fjäll arrangerar världscupen. SVT sänder med start på torsdag och vår expert Mats Troeng tror att stafetterna kommer bli särskilt spännande. Här är hans fem höjdare att hålla koll på.

Kan de svenska stjärnorna skriva nästa kapitel i sin framgångssaga, efter succén på VM i Tjeckien? Här listar SVT-experten Mats Troeng ”godbitarna” att hålla koll på inför världscuptävlingarna på Idre Fjäll, som avgörs 12-15 augusti.

1. Terrängen

Den karga barrskogen strax under trädgränsen på Nipfjällets och Städjans sluttningar har ett tunt lager av lavar, mossor och ris i marknivå. Sikten är god mellan de glest stående tallarna och granarna. Den lättlöpta terrängen inbjuder till hög fart, men se upp – backarna är branta och områden med massor av kartdetaljer gör navigeringen utmanande.

2. Tove

Efter full pott på EM och VM fortsätter Tove Alexandersson jakten på att bli den första orienterare som vinner alla världscuplopp under en och samma säsong. Terrängen hemma i Dalarna passar henne utmärkt. Har tvingats till träningsuppehåll på grund av covid-19 under uppladdningen. Vad har det betytt för monsterformen från VM?

3. Kasper

Mycket tyder på att Kasper Fosser är på väg att bli herrorienteringens dominant. Den unge norrmannen har utstrålat en naturlig och självklar pondus under hela säsongen. Gästspelet på U23-VM i bergslöpning nyligen resulterade i ett guld och ett silver. Om nu någon tvivlade understryker det att den fysiska formen är på topp.

4. De svenska utmanarna

I världscupen får varje nation ställa upp med fler deltagare än i de internationella mästerskapen. Lita på att många i den nio damer och elva herrar stora svenska truppen vill visa upp sig på hemmaplan. Några namn bland många att hålla koll på: Martin Regborn är tillbaka efter skada, Viktor Svensk gör seniorlandslagsdebut, Lisa Risby vill rida vidare på framgångsvågen, och Hanna Lundberg är ute efter revansch efter felstämplingen på VM.

5. Stafetterna

Upp till tre lag per nation får starta i både dam- och herrstafetten. Det borgar för täta och ovissa tävlingar där den goda sikten i terrängen gör det svårt att gå loss.

Så ser du VC Idre i SVT

Torsdag 12 augusti

SVT1 13.00-17.30 Orientering: världscupen Idre, långdistans

Lördag 14 augusti

SVT1 15.00.17.50 Orientering: världscupen Idre, medeldistans

SVT2 17.50-19.00 Orientering: världscupen Idre, medeldistans

Söndag 15 augusti

SVT1 13.00-17.00 Orientering: världscupen Idre, stafett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.