Gustav Bergman får ändra planen: ”Två av tre stora mål är borta”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman gjorde sitt bästa världsmästerskap i karriären förra året då han fick med sig ett guld och ett silver från Norge. Nu är framtiden oviss med tanke på coronapandemin och tävlingar har strukits.

– Två av tre stora mål för året är borta, säger Bergman till SVT Sport.

Det internationella orienteringsförbundet har ställt in världscupen, där Bergman är regerande mästare, och EM i Estland. Sprint-VM i Danmark, som skulle avgjorts i juli, är uppskjutet till i höst – utan närmare precisering.

– Två av tre stora mål för året är borta och ett är uppskjutet på obestämd framtid, funderar Bergman, 29, inför SVT Sport.

Just nu tränar OK Ravinen-orienteraren Bergman mycket mängd med tung belastning och lång tid i skogen. Den ändrade planen för säsongen ställer andra krav för att hitta formtoppen vid rätt tillfälle.

”Jag behöver nog ta ett litet break”

– Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska göra. VM kommer att fortsatt vara det stora målet för året men om det blir i oktober istället för i juli blir viss skillnad kring hur jag tränar.  Jag har en månad kvar av ganska tung träning innan jag skulle släppa upp lite inför VM. Om VM skjuts upp tre månader borde det bli tre månader till med tung träning, säger Bergman men tror inte att det är rätt väg att gå. Det kan bli för tung belastning för länge. 

– Jag behöver nog ta ett litet break för att inte bryta ner mig för mycket fysiskt. Vi vet fortfarande lite för lite, om någon vecka kanske vi har fått datum och kan jobba mot det, säger Bergman.

KLIPP: Tove Alexandersson: ”Rätt att skjuta upp VM”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.