Hanna Lundberg har inte förstått att hon blev trea i den totala världscupen. Foto: TT

Hanna Lundberg, 19, på pallen: ”Svävar bland molnen”

Uppdaterad
Publicerad

Junioren Hanna Lundberg, 19, slutade på pallen när världscupen summerades i Italien i dag.

– Jag svävar bland molnen. Det är helt sjukt. Det har inte hunnit sjunka in att jag är trea i totalen, säger Lundberg till Orienteringsmagasinet.

Lundberg låg trea inför avslutningen och gick ut tredjen sist i startlistan som var spegelvänd mot ställningen i världscupen.

Efter ett starkt lopp sprang Luleå-löparen in som fyra. På den krävande avslutningen på en alpäng blev hon förbisprungen av Simona Aebersold, som startade två minuter bakom, som hade en sekundstrid med Tove Alexandersson om segern i tävlingen, vilket även hade den totala världscupen i potten.

– Jag trodde inte att jag skulle springa världscupen i år, nu står jag här som trea i totalen. Det är svårt att fatta. Om någon hade sagt det innan säsongen hade jag trott att den personen inte var helt med i matchen, säger Lundberg till Orienteringsmagasinet.

”Fattade inte ett skit av kartan”

Det var en krävande terräng med bokskog där bergen mötte slättlandet sju mil norr om Venedig. Trots god sikt var det tekniskt svårt att orientera.

– Jag fattade inte ett skit av kartan när jag kom hit men jag har verkligen tagit mig tid för att försöka förstå den och fick till det i dag, säger Lundberg.

I morgon avslutas världscupen med en sprintstafett i den alpina orten Cortina d'Ampezzo.

– Jag får försöka damma av sprintskillsen. De är nog lite dammiga, ler Lundberg.

MER ORIENTERING: Tove Alexandersson tog hem världscupen igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.