Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Lundberg är tillbaka efter ett skadedrabbat år och redo för VC-premiären i norska Östfold. Foto: Bildbyrån

Hanna Lundberg om tuffa skadeåret: ”Lärde mig mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Lundberg slog igenom med buller och bång säsongen 2021. Men skador, framför allt fotproblem, grusade större delen av 2022 och gjorde att hon missade både VM och EM. Något som tog på psyket.

– Jag satte mig själv i en situation där orientering var liv eller död, säger hon.

Hanna Lundberg missade också Sverigepremiären i Valdemarsvik för två veckor sedan efter ett bakslag under ett Norgeläger. Men till helgens världscuptävlingar i norska Östfold är 20-åringen uttagen. 

– Status på skadan är uppåtgående. Det är en sena som tar lite tid att läka, men det är under kontroll just nu. Men det är tuffa tävlingar i helgen så jag får ta det dag för dag, säger hon. 

Lundberg hade sitt stora genombrott 2021. Hon blev uttagen i A-landslaget och vann sin första världscupseger i Idre. Det senaste året med skador har varit tuff. 

”Man tappar lite fotfästet”

– Misslyckades jag så var jag helt misslyckad som människa kändes det ibland som. Då blir man väldigt utsatt.

Såhär i efterhand känner hon samtidigt att hon lärde sig mycket.  

– När vi är iväg på tävlingar.. alla är bara helt fokuserade på att göra sitt bästa och vinna. Man tappar lite fotfästet för vad som händer annars i världen. Så man måste få perspektiv och landa i det: att jag är personen Hanna, inte bara idrottaren. 

Parallell satsning på skidåkning

Något annat som hjälpt är den parallella satsningen på snö. Hanna Lundberg tävlade i vinter både på SM i skidorientering och gjorde ett inhopp i Ski Classics på 12-kilometersloppet i Orsa Grönklitt (slutade 21:a).   

Är skidåkningen något som kan hjälpa dig att hålla dig skadefri?   

– Jag tror det är både och. Jag har vuxit upp på skidor och alltid haft med mig det. Sedan krävs fler mil i kroppen och ännu mer träning ju äldre du blir. Men i grunden kommer jag alltid ha med mig skidorna som en alternativ träningsform.

GUIDE: Världscupen i orientering i Norge

Så sänder SVT från VC-premiären

Torsdag

Långdistans: 13.30 – 17.30 SVT1/Play

Lördag:

Medeldistans 15.30 – 19.00 SVT Play

Söndag:

Stafett 13.00 – 17.00 SVT1/Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.