Tiomila i Idre Fjäll ställs in. Foto: Bildbyrån

Klart: Orienteringsklassikern ställs in

Uppdaterad
Publicerad

I våras togs beslutet att skjuta fram orienteringsstafetten Tiomila på grund av coronapandemin. I stället började det jobbas för att arrangera tävlingen på Idre Fjäll i september – men nu står det klart att även de planerna blåses av.

Tiomila, som samlar tusentals orienterare, har endast ställs in en gång sedan starten 1945. Det var 1962 under en gulsotsepidemi. Men nu står det alltså klart att det inte blir någon tävling 2020.

– Ända sedan maj har det jobbats hårt för att få till ett Tiomila i Idre Fjäll, för att vara redo om pandemin skulle tillåta. Tyvärr gör den inte det och vi tvingas därför fatta ett riktigt tungt beslut: att inte gå vidare och därmed ställa in Tiomila, säger tävlingsledaren Per Forsberg i ett pressmeddelande.

Anmälningsavgiften återbetalas

De lag som var anmälda till årets stafett kommer att få tillbaka hela anmälningsavgiften. Arrangören Tiomilaföreningen hoppas nu på att kunna genomföra tävlingen nästa år i Valdemarsvik som planerat.

– Det kommer att bli ett jättefint arrangemang med grym orienteringsterräng, säger Christer Nordström, ordförande i Tiomilaföreningen.

Sedan tidigare är det klart att O-ringen i Uppsala, som skulle avgjorts denna vecka, skjuts fram ett år.

REPORTAGE: Alexandersson trivs med träningssommaren (8 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.