Foto: SVT

Lind tog första herrmedaljen sedan 2004

Uppdaterad
Publicerad

Det såg kört ut för William Lind när Olav Lundanes var ikapp honom fyra minuter redan till 6,3 km men efter bra draghjälp och ett ryck på slutet efter självständigt orienterande sprang Lind hem bronset. Det var Sveriges första herrmedalj i en långdistans vid VM sedan 2004.

– Jag har kämpat för den här medaljen väldigt länge så jag är jättenöjd, säger Lind till SVT Sport.

På upploppet blåste han förbi den tröttnande lagkamraten Johan Runesson som hejade fram den 32-årige Lind.

Lundanes tappade 1.47 mot Lind den sista biten men försvarade sitt guld från Strömstad förra året och tog sitt fjärde långdistansguld i karriären.

– Jag måste ha missat lite i början men sedan flöt det på och jag kände mig stark. Den här medaljen betyder jätte,  jättemycket, säger William Lind till SVT Sport.

Skildes åt vid den 21:a kontrollen

Helt utpumpad låg Lundanes länge i träfliset bakom mållinjen innan han reste sig och gjorde en segergest efter 17,1 km fågelvägen, ett extremt kraftprov.

Det var vid den 21:a kontrollen i ett tätt grönområde som Lind spikade den medan Lundanes gjorde sitt enda misstag under banan, ett misstag han dock hade råd med. Tvåa blev överraskande tidigt startande ryssen Leonid Novikov.

Resultat långdistans 17,1 km:

1) Olav Lundanes, Norge, 1.45.25

2) Valentin Novikov, Ryssland, + 1.50

3) William Lind, Sverige, 2.13

8) Johan Runesson, Sverige, 6.24

9) Martin Regborn, Sverige, 7.19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.