Tove Alexandersson sprang hem segern till Stora Tuna. Foto: Bildbyrån

Magisk slutsträcka av Alexandersson – förde Stora Tuna till vinst i Tiomila

Uppdaterad
Publicerad
Tove Alexandersson gjorde en magisk slutsträcka och förde Stora Tuna till seger i damklassen av Tiomila. Världsmästaren gick ut över sju minuter efter täten på den sista sträckan och vann strax före Göteborg-Majorna  som hade det schweiziska esset Judith Wyder på den sista sträckan.

– Jag hade inte sett någon och blev väldigt förvånad när de skrek att det skulle bli seger på upploppet. Det här är väldigt stort, säger Alexandersson till arrangören i Partille när orienteringsklassikern för första gången avgjordes i Västsverige.

Även i arrangörens tv-sändning såg det ut som om Stora Tuna sprang mot andraplatsen – så alla blev förvånade över upplösningen.

Alexandersson sprang hela tiden med meriterade Judith Wyder steget efter sig men tryckte till ut från den näst sista kontrollen och fick välbehövliga meter i kampen om segern. 

Jättemiss bäddade för Stora Tuna

– Jag hade inte så bra kontroll på täten. Jag höll mig till min plan och försökte orientera bra, blev en liten miss vid en tv-kontroll och hade extra krafter kvar på slutet och slutet med utför passade mig bra, säger Alexandersson.

Övriga i laget i löpordning var Anna Mårsell (14:e), Magdalena Olsson (14), Julia Gross (2) och Frida Sandberg (12). 

På den avslutande slingan hade Alfta-Ösas ryska Natalia Gemperle, tre medaljer vid VM i Strömstad förra året, ryckt loss och såg ut att föra laget till seger men hon missade grovt på den näst sista kontrollen, smet precis förbi, och sprang 200 meter för långt innan hon kunde vända tillbaka. Laget slutade på åttonde plats, 2.17 efter Stora Tuna och Gemperle tröstades av lagkamrater efteråt.

Resultat Tiomilas damklass:

Visa

1 Stora Tuna 266.35
2 Göteborg-Majorna + 0.07
3 Tampereen Pyrintö 0.22

4 Järla 1.14
5 Pohjantähti 1.25
6 IFK Lidingö 1.27

7 IFK Göteborg 1.55
8 Alfta-Ösa 2.17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer