Simone Niggli segrare i O-ringen 2018. Foto: Bildbyrån

Legendaren vände på allt – vann O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

I den sista etappen förändrade allt i O-ringen. 40-årige Simone Niggli tog sig ikapp och förbi Anna Närhi och vann O-ringen 2018.

– Detta det högsta jag kan vinna nu, säger Niggli efter loppet.

Anna Närhi var i ledningen inför den sista etappen, jaktstarten, i O-ringens elitklass för damer. Men en rutinerad räv och legendar inom orientering 40-årige Simone Niggli från Schweiz vände på allt och vann.

– Jag hade aldrig tänkt inför dagen att det skulle räcka till seger, säger den 40-åriga stjärnan.

Segern var hennes femte i O-ringens elitklass. Hon tävlar för Ol Norska.

– När jag hörde speakern där vid näst sista så var det helt underbart. Man kan inte jämföra det med en VM-seger men för mig är detta det högsta jag kan vinna nu. Det är jättestort att kunna springa fem jämna dagar, fortsätter hon.

Svensk på tredjeplats

Och därmed kunde ännu en merit, hennes femte totalseger i O-ringens elitklass, adderas till ett redan välfyllt prisskåp.

Finländskan Anna Närhi, tävlandes för IFK Göteborg, var i ledningen med drygt fyra minuter inför sista etappen. Men efter ett par stora missar kom hon in om tvåa, drygt sex minuter efter Niggli. Trea slutade landslagslöparen Lisa Risby, OK Kåre, ytterligare fyra minuter bakom Närhi.

– Jag hade en annan takt i benen och kände att jag bara behövde göra mitt eget lopp. Men hon (Niggli) var mycket starkare i dag, säger Närhi efter målgången. Det var kämpigt hela vägen. Jag missade, missade och missade. Men sett till hela veckan är jag jättenöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.