Tove Alexandersson får inte chansen att försvara sin titel i O-Ringen efter den överlägsna segern i fjol. Foto: TT

O-Ringen flyttas fram ett år i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Den stora orienteringsfesten O-Ringen flyttas fram ett år.

– Det betyder att en 55-årig tradition av att arrangera O-ringen bryts nu. Det är väldigt tråkigt, säger Maria Krafft Helgesson, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet, till SVT Sport.

Det var ett tufft beslut att ställa in O-ringen. Men med tanke på coronapandemin blev det oundvikligt.

– Vi har bollat frågan sen coronaviruset blev mer påtagligt. Det har varit olika funderingar – hur länge har vi kunnat vänta? Kan vi chansa? Samtidigt har allt gått otroligt fort, och så har det varit i övriga samhället med, säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson till SVT Sport.

– Jag känner att det är ett väldigt, väldigt tråkigt beslut vi har varit tvungna att ta. Men på ett sätt känns det skönt att ha tagit det.

En lång tradition bryts med tanke på dagens besked.

– Det betyder att 55-årig tradition av att arrangera O-ringen bryts nu. Det är väldigt tråkigt, säger Krafft Helgesson.

En förutsättning för flytten av tävlingarna i Uppsala, 19-25 juli, var att även arrangemangen kommande år – Åre 2021, Smålandskusten 2022 – kan hoppa ett år framåt, och så blir nu fallet. Diskussioner förs även med Jönköping 2023 och Göteborg 2024.

Stor ekonomisk förlust

O-Ringen har arrangerats varje år sedan starten 1965. Fram tills nu. Att tävlingen ställs in i år betyder att förbundet gör en kännbar ekonomisk förlust.

– Det innebär mycket. Ett mellanår innebär en kostnad på 15-20 miljoner kronor. Nu jobbar vi för att få de ekonomiska konsekvenserna så små som möjligt.

Hur löser ni det?

– Vi löser det genom permitteringar, och att dra ner på fastna kostnader, säger Krafft Helgesson.

Hittills har totalt 9300 anmälningar gjorts och de som är anmälda behåller sin startplats till sommaren 2021.

MER ORIENTERING: Tove Alexandersson om att VM skjuts upp (1 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.