Sjätte O-ringentiteln till Alexandersson – efter fem raka etappsegrar

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra raka segrar i damernas elitklass i O-ringen kammade Tove Alexandersson i dag hem ytterligare en förstaplacering i den avslutande jaktstarten. 26-åringen har därmed tagit hem sin sjätte O-ringentitel och kliver med det förbi två av orienteringsvärldens största namn Annichen Kringstad och Simone Niggli.

Tove Alexandersson har minst sagt stått för en imponerande insats i årets O-ringen. Efter att ha avstått tävlingen i fjol kom hon tillbaka och visade direkt vart skåpet skall stå.

26-åringen som har dominerat O-ringens fyra etapper och stått som överlägsen segrare sprang lördagens avslutande 9,5-kilometersträcka på tiden 1.15,39 och vann 8.54 minuter före tvåan Johanna Öberg.

– Det känns jättebra så klart, det har varit en jättefin vecka för min del, säger Alexandersson till SVT Sport och fortsätter:

– I dag var helt klart den tuffaste etappen med mest intressant orientering. Jag försökte att fokusera mest på orienteringen och inte pusha alltför mycket fysiskt.

”För mig är O-ringen stort att vinna”

Segern innebar att hon med råge kunde säkra totalen med 33 minuters marginal ner till den svenska totatvåan Sara Hagström. Totalsegern innebär även att hon kliver förbi legendarerna Annichen Kringstad och Simone Niggli i antalet titlar i O-ringen. De båda har fem segrar medan Alexandersson nu har sex. Flest har Ulla Lindkvist med sina åtta titlar.

– Det är inget som jag fokuserar på överhuvudtaget. Det hade jag inte ens koll på.

Hur kommer det sig att O-ringen passar dig så bra?

– Jag tycker O-ringen är en jätterolig tävling. För mig är O-ringen stort att vinna och jag hoppas att det ska passa mig de flesta åren här framöver för det är verkligen en tävling som jag gillar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.