Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Överlägset guld till Sverige: ”En perfekt stafett”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska damerna var stora favoriter inför VM-stafetten och motsvarade alla högt ställda förväntningar.

21-åriga Hanna Lundberg stod för en fenomenal insats och säkrade guldet redan på förstasträckan.

–En perfekt stafett för svenskt vidkommande, sa SVT:s kommentator Jacob Hård.

21-åriga talangen Hanna Lundberg överraskade med ett brons på medeldistansen och fick förtroendet att springa förstasträckan för Sverige i stafetten. Lundberg var inblandad i en kollision tidigt i loppet, men stod sedan för en fin insats.

Svenskan gjorde ett modigt vägval i mitten av loppet som visade sig vara vägvinnande. Hanna Lundberg lämnade över till Sara Hagström med en ledning på en minut och 27 sekunder ner till Schweiz. Klart godkänt för VM-debutanten.

–Jag hörde någon säga att det var korkat gjort men det verkar ju inte ha varit så korkat, sa hon till SVT Sport efter sin sträcka.

Vann med över fyra minuter

Sara Hagström tog vid och utökade den svenska ledningen rejält efter ett mindre bra vägval av schweiziskan Natalia Gemperle. Stark sträcka även av Hagström, som lämnade över till orienteringens gigant Tove Alexandersson i ledning, hela två minuter och 33 sekunder före Schweiz.

Alexandersson gjorde inga misstag och utökade segermarginalen ytterligare. Det svenska laget gick i mål över fyra minuter före tvåan Schweiz.

–En perfekt stafett för svenskt vidkommande, sa SVT:s kommentator Jacob Hård.

”Det här man sett fram emot”

Det var tre glad svenskor som kom till SVT:s mikrofon efter loppet.

–Det här är det man sett fram emot mest hela veckan, att få göra det tillsammans. Så det var fantastiskt, sa Tove Alexandersson.

Ikväll väntar firande av både guldet och födelsedagsbarnet Hanna Lundberg.

–Jag ska ha tårta idag, sa den nyblivna 21-åringen.

VM-guldet är Sveriges 16:e i stafett och det tredje i rad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.