Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Klar seger för Tove Alexandersson – åttonde raka världscuptiteln

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson befäster sin status som världens bästa orienterare.

I dag säkrade hon 2022 års totalseger för världscupen – för åttonde gången i rad.

Hon vann klart i Davos medeldistans.

– Hon visar att hon är bäst, säger SVT Sports expert Mats Troeng.

2014 vann Tove Alexandersson den totala världscupen i orientering för första gången.

Därefter är det ingen annan som har kunnat fira totaltiteln. Inte heller i år.

Visste att seger skulle räcka

Trots att det återstår en seger står det nu klart att Alexandersson för åttonde gången i rad (2020 ställdes världscupen in på grund av coronapandemin) vinner totalcupen.

– En enorm demonstration av att hon är världens bästa orienterare. Hon behärskar ju alla distanser, även om det är sån här skogsorientering som hon gillar som bäst, säger Mats Troeng.

Förutsättningarna inför dagen var att en seger i Davos medeldistans skulle räcka för att säkra segern. Och när Alexandersson, som sista deltagare gav sig ut i de schweiziska skogarna visade hon omgående att formen var på topp.

Försprånget minskade

För när hon efter 14.28 nådde den första TV-kontrollen var hon hela 56 sekunder före konkurrenten om världscuptiteln, schweiziskan Simona Aebersold – som gjort ett annat vägval till kontrollen.

Vid den andra TV-kontrollen hade försprånget visserligen minskat, men var fortfarande 44 sekunder stort – och segern var mer eller mindre klar redan där.

Norska blev tvåa

Hon gjorde visserligen en miss på en av de sista kontrollerna, men eftersom försprånget var så stort så räckte det till seger. Segermarginalen blev till slut Andrine Benjaminsen, Norge – som avslutade starkt.

– Det var en utmanande och rolig orientering. Jag är väldigt nöjd med loppet. Jag gjorde ett misstag på slutet, men annars var det väldigt stabilt, sade Alexandersson i den officiella segerintervjun.

Alexandersson har nu bara en totalseger upp till tidernas mest framgångsrika: Schweiziskan Simone Niggli-Luder som mellan 2002 och 2013 tog nio totalsegrar i världscupen.

VM-guld i fyra sporter

Tove Alexandersson har briljerat under en längre tid. Så här långt i karriären har hon tagit VM-guld i fyra olika sporter; orientering (17), skidorientering (10), skidalpinism (1) och skyrunning (1).

Fler medaljer kan det bli.

Risby trea

I november ska hon tävla i VM i trailrunning i Thailand.

Svenska Lisa Risby blev trea och Sara Hagström fyra, då Aebersolds slutmiss visade sig bli riktigt kostsam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.