Svenskt skrällguld i herrsprinten

Uppdaterad
Publicerad

Doldisen Isac von Krusenstierna startade tidigt och vann sensationellt VM-guld i sprint i Terezin, Tjecken.

– Det är helt sjukt och jag har inte fattat det ännu, säger Krusenstierna till SVT Sport.

Det blev en nervös lång väntan på att de seedade löparna skulle nå målet inne i den stjärnformade fästningen.

– Det kommer att ta ett par timmar innan jag har fattat. Jag har varit i bra form hela våren men inte fått till det tidigare. Jag har bara koncentrerat mig på sprinten sista månaden och kanske var det avgörande, säger von Krusenstierna som tillhör utvecklingslandslaget.

OK Kåre-löparen från Falun gjorde sin VM-debut som 23-åring och kunde inte fått en bättre start på VM-karriären.

Trodde att det skulle bli kanske topp 10

Efter målgång hoppades han att prestationen skulle räcka till topp 10. Normannen Kasper Fosser var ett tag 16 sekunder efter ute på banan men tog in och var sju sekunder bakom skrällsvensken som tvåa. Svensken hade tunga ben sedan det misslyckade kvalet på förmiddagen, vilket gör prestationen ännu mer anmärkningsvärd.

– Det är på gränsen mellan skräll och överraskning. Han har talangen men har inte visat det tidigare, säger SVT Sports expert Mats Troeng om von Krusenstiernas insats.

Medan de övriga svenskarna var etta, etta och tvåa i sina kvalheat under förmiddagen var Krusenstierna 13:e efter att misslyckat lopp och var nära att missa finalen dit de 15 bästa gick.

Emil Svensk ledde med en sekund över von Krusenstierna vid den första tv-kontrollen, tävlingens nionde (av 24), men sprang sedan fel i tunnelsystemet inne i fästningen som byggdes under 1700-talet och blev ökänd under Andra världskriget som koncentrationslägret Theresienstadt, det tyska namnet.

Resultat sprint, Terezin:

1) Isac von Krusenstierna, Sverige, 13.46

2) Kasper Fosser, Norge, +0.07

3) Tim Robertson, Nya Zeeland, +0.13

5) Max Peter Bejmer, Sverige, +0.19

18) Jerker Lysell, Sverige, +1.04

32) Emil Svensk, Sverige, +1.47

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.