Tove Alexandersson skrev historia med att bli först att vinna fem VM-titlar i samma mästerskap. Foto: Bildbyrån

Alexandersson skrev historia med fem guld i samma mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson vann sitt femte raka VM-guld i långdistans. Hon blev även första orienterare att vinna maximala fem guld vid ett och samma mästerskap.

– Det har varit en dröm att lyckas med det här, säger hon till SVT Sport.

Alexandersson tjöt när hon passerade mållinjen med ett leende. Hon vann med 2.58 före Natalia Gemperle, neutrala Ryssland. 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det har varit en sådan sjuk vecka och det har varit tufft att ladda om inför varje lopp. Jag är så stolt över att jag lyckades ladda om till i dag, att orka hålla ihop det mentalt och hålla fokus, säger Alexandersson.

Alexandersson har inte förlorat ett VM-lopp sedan 2018. Borlängebon tackade arrangörerna för att ha fått springa i den spektakulära sandstensterrängen runt Doksy i östra Tjeckien. Och 28-åringen lovar mer.

– Jag fortsätter att utvecklas och till i år har jag förbättrat mig fysiskt. Jag är bättre fysiskt än tekniskt (kartläsningen) just nu, säger Alexandersson.

15:e VM-guldet totalt för Alexandersson

Alexandersson startade sist och ledde från start till mål, drygade ut successivt,och noterade sitt nionde raka VM-guld, det 15:e totalt.

Alexandersson har en bit kvar till tidernas största, schweiziskan Simone Niggli, som vann 23-VM-guld och vid två mästerskap tog full pott med fyra titlar. Man har bara kunnat ta fem guld i ett mästerskapet sedan mixedstafetten infördes 2014.

Efteråt ringde statsminister Stefan Löfven och gratulerade Tove Alexandersson.

Lisa Risby var med i medaljstriden men slutade delad fyra med norskan Andrine Benjaminsen. Detta efter ett dramatiskt fall på upploppet.

– Jag skulle inte ha ramlat men det är sådant som händer. Det var en av de bästa långdistanserna som jag gjort i hela mitt liv, säger Lisa Risby.

Resultat långdistans 9,5 km, Doksy, Tjeckien:

1) Tove Alexandersson, Sverige, 77.11

2) Natalia Gemperle, Neutrala Ryssland, +2.58

3) Simona Aebersold, Schweiz, +3.17

4) Lisa Risby, Sverige, +5.45

4) Andrine Benjaminsen, Norge, +5.45

8) Sara Hagström, Sverige, +9.53

10) Johanna Öberg, Sverige, +9.58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.