Tove Alexandersson drygade ut sviten efter sekundstrid

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson vände ett underläge ute på banan och vann dagens medeldistans i italienska Cansiglio. Den vinsten gjorde att svenskan även tog hem världscupen i orientering för sjunde året i rad, ett rekord hon utökade. Det blev en stenhård kamp med Simona Aebersold.

– Jag gjorde exakt det jag ville göra och är så nöjd, säger Alexandersson.

Alexandersson tog ut sig helt på upploppet över ängen och slängde sig över mållinjen i bergen norr om Venedig. Hon blev gratulerad av den väntande Aebersold vid målgången. Ett tag ute på banan var det Aebersold som hade handen på världscupbucklan. Den av de två som var först i mål skulle vinna världscupen, så raffinerat var upplägget.

– Det känns så bra och jag är så glad över insatsen i helgen och över det jobb jag lagt ner de senaste två veckorna och att ha kommit tillbaka efter covid-sjukdomen, säger Alexandersson i SVT:s sändning.

– Jag visste att det skulle krävas ett bra lopp och att det skulle bli tajt. Jag är riktigt nöjd med dagens lopp. Jag har gjort en del smått, som stopp och sådant men hela tiden haft fokus på orienteringen och det har inte varit några stora missar, säger Stora Tuna-löparen.

Alexandersson gick ut två minuter efter Aebersold

Det var ett drama som levde ända över mållinjen.

– Det är en drömavslutning för världscupen och vilket drama det blev, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Från den sista mellantiden och in till mål drygade Alexandersson ut marginalen från 14 till 23 sekunder. 

Det var en ursinnig kamp i skogen där Aebersold gick ut två minuter före Alexandersson som var sist startande.

Vid den första mellantiden ledde svenskan med en sekund men sedan vände schweiziskan, som oroligt sneglade bakåt i skogen, och hade 14 sekunders försprång vid kontroll 14 i den öppna bokskogen, där den tuffa kuperingen och det stenbundna bökiga underlaget gav en stor utmaning innan målgången på en alpäng inför bland annat nyfikna hästar som åskådare.

Bakom de två stora  slutade 19-åriga Hanna Lundberg fyra och blev sensationellt trea i den totala världscupen. Fyra svenskor var bland de sju bästa totalt i cupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.