Tove Alexandersson under världscupen i Idre Foto: TT bild

Tove Alexandersson kan bli historisk igen

Uppdaterad
Publicerad

Inför säsongsfinalen är frågan vem som vinner den totala världscupen i orientering fortfarande öppen. Skriver Tove Alexandersson historia igen eller sätter schweiziska Simona Aebersold stopp för svenskans mäktiga svit?

– Det är bara upp till prestation, den som presterar bäst vinner, säger Alexandersson till SVT Sport.

Efter en tung helg i Idre, där Alexandersson fortfarande kämpade med att få tillbaka formen efter att ha insjuknat i covid-19, har Aebersold ett femton poäng stort övertag inför de avgörande tävlingarna i Cansilglio, Italien.

– Jag vill prestera så bra som möjligt oavsett utgångsläge, den fysiska grunden kan jag inte påverka vid tävling utan får lita på den orienteringstekniska, säger Alexandersson till SVT Sport.

Alexandersson har störts av både covid, men också en lättare knäskada efter tävlingarna i Idre.

– Det är skillnad om man är dålig form eller har andra problem. Nu var det tävlingar tre veckor efter jag testat positivt och det var alldeles för tätt inpå. Kroppen var inte redo, jag hade inte hunnit träna något tävlingsförberedande. Att direkt köra världscup var för tidigt helt enkelt, då var det inte kul, säger Alexandersson till TT.

Men nu är glädjen tillbaka och Alexandersson siktar på att ta sin sjunde raka totala världscuptitel, och förlänga sitt eget rekord på flest totalsegrar.

– Jag har haft en bra träningsperiod. Sen har jag inte kunna träna det jag vill. Dels på grund av covid men sen också knät. Jag har kunnat cykla och springa uppför. Uppför för att det gick bra för knät. Nu tycker jag att det känns bra, kroppen svarar bra. Det kommer bli snabblöpt, men inte jättesvår orientering. Men säkert en del svåra vägval, säger hon till SVT Sport.

Ingen press

Den här säsongen har varit väldigt komprimerad, med bara tre tävlingar och ett VM som inte räknades in i världscupen.

– Väldigt få tävlingar i och med att inte VM räknades in i världscupen, alla lopp räknas och varje tävling blir väldigt viktig, säger Alexandersson till TT.

Att hon har varit så dominant de senaste åren, på VM tog hon till exempel hem alla fem guld, är inget som stressar Alexandersson, någon press utifrån känner hon inte riktigt av.

– Jag strävar alltid efter att bli så bra som möjligt och hela tiden bli bättre och utvecklas. Det handlar om att jag ska bli så bra jag kan bli. Det är väldigt kul att föra utvecklingen framåt tävlings- och träningsmässigt. Jag blir inspirerad när det kommer folk som är bra och bättre än jag, så jag kan lära av dem, menar Alexandersson.

Junioren har chans på pallen

Men just nu är det inte så många som är bättre än Alexandersson. En som däremot är på uppgång är junioren Hanna Lundberg. Hon följde upp succén i Idre, där hon tog sin första världscupseger, med två guld och ett silver på JVM i Turkiet. Nu ligger hon trea i den totala världscupen, bara 19 år gammal.

– Det är väldigt kul, innan säsongen drömde jag om JVM-guld, nu springer jag tävlingar jag knappt kunde namnen på, säger Hanna Lundberg till TT.

Med på vägen är den stora förebilden, Tove Alexandersson, som bara har gott att säga om succéjunioren.

– Det är jättekul! Det är superkul när det kommer upp någon ny. Hanna är otroligt duktig och inspirerande. Det är kul för laget att det kommer någon ny. Vi jobbar som ett lag och då är det bra att det kommer någon ny som kan höja nivån. Det finns mycket vi kan lära av henne, säger Alexandersson.

KLIPP: Tove Alexandersson trea efter coronasjukdomen (12 augusti 2021)

Så sänder vi orientering i veckan

LÖRDAG 2 OKTOBER

SVT1/Play, 12.30-16.30: Orientering, världscupfinaler, medeldistans

SÖNDAG 3 OKTOBER

SVT1/Play, 13.30-14.55: Orientering, världscupfinal, sprintstafett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.