Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverigeettan stoppade klubbkompis från att åka till krigets Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Världselitorienteraren Ruslan Glebov stoppades från att ansluta sig till den ukrainska armén i kriget mot Ryssland av klubbkompisen Gustav Bergman.

– Jag sa åt honom att han inte fick åka, säger Bergman.

De kämpar om att vinna medaljer vid internationella mästerskap men är också lagkamrater i OK Ravinen i Nacka. I dag ställs de mot varandra i sprinttävlingen i världscupen i Borås.

35-årige Glebov var förstörd när kriget bröt ut 24 februari och kunde inte träna eller fokusera på orientering men har fått stöttning i klubben och kunnat finna en vardag i att uppleva kriget på avstånd.

– Det kändes dåligt att stanna här i Sverige. Jag kände att jag borde åka till mitt hemland och kriga, samtidigt som jag var rädd för att mista livet, säger Glebov till SVT Sport.

Ringer upp vän vid fronten

Under intervjun tar Glebov, som vann SM-guld i sprint för en vecka sedan, upp mobilen och ringer upp barndomsvännen Alexej som han började orientera med. Denne berättar om striderna vid fronten och samtalet bryts med dålig täckning.

När Glebov berättade om sina funderingar agerade Sverigeettan Gustav Bergman bestämt.

– Jag sa åt honom att han inte fick åka men jag förstår honom samtidigt att han har den känslan att han behöver hjälpa till, men jag rådde honom till att stanna kvar här, förklarar Bergman.

Till startlistan i dagens sprint.

Reportage: Möt Ruslan Glebov

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Meriter Ruslan Glebov och Gustav Bergman:

Ruslan Glebov, 35:

VM-silver långdistans 2018 och VM-brons medeldistans 2021

Gustav Bergman, 31:

VM-guld stafett 2014, 2019, 2021 och sprintstafett 2021

VM-silver stafett 2013 och medeldistans 2021

VM-brons stafett 2013, 2016, 2017, sprintstafett 2016 och medeldistans 2013

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.