Tove Alexandersson jagar fjärde raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska orienteringsstjärnan Tove Alexandersson har tre raka VM-guld på långdistans. I dag är hon på jakt efter ett fjärde.

– Det ska bli jättekul att komma ut i skogen och köra. Jag har förberett mig för det här väldigt länge så det är roligt att det äntligen är dags, säger 26-åringen till SVT Sport.

I dag ska de första medaljerna delas ut i orienterings-VM när långdistansen avgörs i norska Östfold (sänds direkt i SVT1 med start 13.30).

Tove Alexandersson, som kom tvåa i gårdagens medeldistanskval, är på jakt efter sitt fjärde raka guld på långdistans.

– Det kommer att bli väldigt tufft fysiskt. Det är ganska tunglöpt skog, mycket blåbärsris och undervegetation och ganska stora höjder. Men det är vi vana vid, det är ganska likt den svenska terrängen vi har hemma, säger hon till SVT Sport.

Svenskan imponerade stort när hon krossade samtliga konkurrenter i O-ringen i juli. Men om hon är i sitt livs form, kan hon inte riktigt svara på.

– Det är möjligt, det är svårt att jämföra som orienterare eftersom vi springer på olika banor i olika terräng. Men jag känner mig absolut i jättebra form.

Se reportage med Alexandersson inför VM:

Bergman slåss för medalj

Gustav Bergman, även han tvåa i gårdagens medeldistanskval, springer för medalj i dagens lopp. Svensken leder världscupen efter två segrar i Finland i juni. Därefter avstod han O-ringen för att inte bli sliten inför VM.

– Det känns bra. Det är en ny situation för mig (att leda världscupen), det har jag aldrig gjort förut, det känns spännande.

Ger det självförtroende eller press?

– Det är lite både och. Det är klart att jag har större förväntningar utifrån än vad jag haft tidigare, men jag tror inte att jag har större förväntningar själv än tidigare. Den press som betyder något på riktigt tror jag är ungefär samma som tidigare. Sedan känns det skönt att jag har bra resultat i ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.