Foto: Orienteringsmagasinet/Skärmdump

Tove Alexandersson knockad i nya SM-tävlingen – ut i semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson krockade med talangen Hanna Lundberg i semifinalen då man för första gången tävlade om att bli svensk mästare i knockout-sprint. Hon blev sedan besegrad i en spurtstrid och missade därmed finalen.

– Jag blev lite skakig efter det. Det var en rejäl smäll, säger Alexandersson till SVT Sport.

Tove Alexandersson var som vanligt storfavorit då man i Norrtälje för första gången tävlade i knockout-sprint på SM-nivå.

Orienteringsformen går ut på att man, likt en sprint på längdskidor, tar sig vidare från heat ända tills sex orienterare återstår i finalen.

Alexandersson tog sig till semifinal, men där tog det bokstavligen stopp. Den 18-åriga talangen Hanna Lundberg tog ett annat vägval än Alexandersson och resten av täten. Då de möttes vid en husknut sprang sedan Lundberg och Alexandersson ihop.

Alexandersson, som har 10-VM guld på meritlistan föll, och tappade en del tid. Hon sprang ändå ikapp täten igen, men spurtades sedan ner av Lundberg och Moa Enmark. Därmed missade hon final.

Efter målgång tog Alexandersson sig för armbågen, men det var ingen större fara efter tävlingen.

– Det var många gånger man var väldigt nära att krocka, så det var inte så konstigt att det smällde. Jag är såklart lite besviken över att jag inte gick till final. Det var lite väl mycket som strulade, säger hon.

Hanna Lundberg om krocken:

– Vi tog olika vägval och jag hann precis tänka 'nu kommer det att komma någon'. Det är sådant som händer i sprint. Jag tycker det var lika mycket bådas fel, men det är jättetråkigt att det behövde smälla. Jag hoppas att hon är okej, säger hon i Orienteringsmagasinets sändning.

– Jag stod på benen, men hon drog i backen.

På herrsidan vann OK Ravinens Axel Granqvist det första SM-guldet i grenen efter en dramatisk avslutning där vägvalen avgjorde. Där gick silvret till Emil Svensk och bronset till Gustav Bergman.

Damfinalen vanns av IFK Göteborgs Sara Hagström före Lina Strand och Vilma von Krusenstierna.

– Det här hade jag aldrig trott. Men fantastiskt kul, säger Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.