Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson tog EM-silver – trots jättemissar

Uppdaterad
Publicerad

Tuff terräng, ödesdigra missar och en rafflande medaljkamp.

Damernas långdistans i orienterings-EM hade det mesta.

För svensk del slutade det med ett överraskande silver för Tove Alexandersson, som såg ut att ha kastat bort medaljchansen från start.

Det blev en mardrömsöppning för Tove Alexandersson. Hon gick ut i högt tempo fram till den första kontrollen, men sprang förbi hela kontrollen och behövde vända om. Det gjorde att Alexandersson var nästan två minuter efter ledande Venla Harju från Finland efter 3,1 kilometer.

Bättre start blev det för Sara Hagström som var näst snabbast efter 3,1 km, 28 sekunder bakom Harju. Även Karolin Ohlsson (+1:09) och Lina Strand (+1:49) fanns med i topp-6 från början.

Vid nästa mellantid, 6,1 kilometer in i loppet, var gropen ännu djupare för Tove Alexandersson. Då var hon på nionde plats, 3:59 bakom norskan Andrine Benjaminsen som gått upp i topp. Återigen syntes en rejäl miss i tv-bilderna på GPS:en över kontrollerna och löparnas vägval.

– Oj, vad gör hon nu? Det är helt obegripligt att hon springer åt fel håll på den där stigen. Hon måste läsa längre fram i banan och helt tappat konceptet. Det är ett nybörjarmisstag, sa SVT:s expert Mats Troeng i sändningen.

Bättre gick det för Strand, Ohlsson och Hagström som låg på femte, sjätte respektive åttonde plats efter 6,1.

Medaljkamp mellan svenskorna

Även fast Hagström, Strand och Alexandersson tog in tid till 10,4 kilometers-punkten så såg det ut att bli finskt i toppen. Marika Teini och Venla Harju låg etta och tvåa, men precis där bakom (knappa två minuter) låg Sara Hagström och Lina Strand med endast en sekund mellan varandra. Ytterligare ett 20-tal sekunder bakom på femteplatsen låg Alexandersson.

Knappa två kilometer senare var skillnaden mellan Hagström och Strand mer rejäl där Hagström kunde rycka och såg ut att gå mot en bronsmedalj.

Men då kom chocken. Tove Alexandersson hade hämtat upp över två minuter och låg endast 17 sekunder bakom ledande Venla Harju. Den korta sträckan in till mål därefter var för kort för att hämta in ännu mer. Men Alexandersson kunde klättra upp ur den djupa gropen hon grävde åt sig själv i första halvan av sträckan och rädda ett EM-silver.

– Jag hade inte riktigt glöden för att tävla idag, det saknades mentalt idag helt enkelt. Venla Harju var värd att ta segern för jag var inte riktigt där idag, sa Tove Alexandersson i SVT:s sändning kort efter loppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hon menar att hon gjorde missar under hela loppet och hoppas att hon kan vara mer närvarande till resterande lopp i EM.

– Jag springer fysiskt, men huvudet är inte där. Då kan det hända konstiga saker, sådant som inte ska hända. Men så kan det vara, man kan inte alltid vara på topp.

Marika Teini tog bronspengen och Sara Hagström slutade på fjärde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.