Tove Alexandersson Foto: Bildbyrån

Alexandersson och Bergman kontrollerade världseliten – bevakade från täten

Uppdaterad
Publicerad

Precis som igår så blev det en svensk dubbel i orienteringens världscup i Helsingfors. I jaktstarten försvarade både Tove Alexandersson och Gustav Bergman sina positioner och tog klara segrar.

Tove Alexandersson vann gårdagens medeldistans med 1.38, och i dagens jaktstart i skogarna några mil utanför Helsingfors så blev det ett liknande avstånd till andraplatsen när finska Marika Teini sprang in 1.30 efter Alexandersson. Trea blev Kamilla Olaussen från Norge, 2.36 efter.

– Det känns jättebra! En superbra start på den här säsongen, summerar Tove Alexandersson sin helg för orienteringsförbundet. Trots en rejäl miss i början av loppet var Alexandersson aldrig hotad utan kunde springa taktiskt och bevaka sin ledning.

Bergman kunde slå av på takten

För Gustav Bergman däremot blev det nästan det dubbla avståndet till tvåan. I solen sprang han snabbt och kom 1.58 före fransmannen Frederic Tranchand och 2.04 före Magne Daehli från Norge.

– Jag sprang som om det var en individuell långdistans, optimerade hela vägen. Och sedan mot slutet blev det ju lite annorlunda när jag hörde vid varvningen att jag hade två minuter. Då slog jag av på takten och tog det väldigt, väldigt försiktigt, säger Bergman.

På tisdag avslutas världscupomgången i Finland med en sprintstafett i Helsingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.