Överskriden budget kan stå OS-generalen dyrt – får då betala i champagneflaskor

Uppdaterad
Publicerad

I går gav regeringen klartecken för ett vinter-OS i Sverige 2026 med Stockholm som huvudort. I dag debatterades spelen i Morgonstudion. Förutom prestige kommer även champagneflaskor att ligga i potten vid ett spel i Sverige.

Kampanjgeneralen Richard Brisius ifrågasattes av Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson.

– Jag är rädd att det i slutändan kommer att kosta skattebetalarna en massa pengar. Varken Stockholm eller Sverige har råd att lägga ner enorma summor pengar på ett OS. Det finns betydligt viktagare hål att stoppa dom pengarna i, säger Helmerson.

Brisius försäkrade att budgeten är trippelkollad och genomgången både på tvären och längden.

”Vi har en trygg budget”

– Det är viktigt att inse att historiken är en sak, det finns historiskt sett många myter kring ekonomin. Det viktiga nu är att det är nya tider. Nu har IOK sagt att använd det som finns, bygg inte och använd där det finns. Tidigare OS har byggt på väldigt mycket investeringar i stora arenor och nya infrastruktursatsningar. Det är borta och därmed sjunker riskerna. Vi har en trygg budget, säger Brisius.

Hilmerson fick igenom ett vad med Brisius, som eventuellt kan synas om sju år eller när man nu räknat klart med siffrorna:

– Om ni håller er budget (på 13,1 miljarder kronor) så ska du få en flaska champagne av mig. Om ni inte håller den så vill jag ha en flaska champagne för varje miljard som ni överstiger budgeten, ler Helmerson.

– Det var inget roligt vad men absolut får du det vadet, säger Brisius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer